Dean
– anbringelser, systemer og en helt særlig familieDean fortæller om en drengs opvækst i det danske plejesystem. Bogen stiller spørgsmålet: Hvordan kan det være, at når både familie og sagsbehandlere vil det bedste for barnet, så kan det alligevel ende galt?
Dean var 15 måneder, da han blev anbragt første gang. Moren var stofmisbruger og faren aldrig inde i billedet. Tilbage stod en papmorfar og morens to veninder, der gerne ville have beholdt ham.
Men uden biologiske bånd til dem, der elskede ham, endte Dean i stedet i systemet, og han flyttede rundt mellem plejefamilier og opholdssted. For til sidst endelig at komme i familiepleje hos morens veninde.
Mange svigt og alvorlige sammenbrud i anbringelser har – trods lyspunkter og kærlighed – betydet, at Dean er kommet ud i voksenlivet med (alt for) mange alvorlige knubs på sjælen.
Bogen er ikke et partsindlæg, men en nuanceret beskrivelse af alle de små og store beslutninger, der fik indflydelse på en drengs barndom og opvækst. Både Dean selv, hans papmorfar og de involverede fra Københavns Kommune har givet tilladelse til, at alle fagpersoner i drengens liv må udtale sig.
Dean giver et enestående billede af en families møde med ’systemet’. Et møde, der ser meget forskelligt ud afhængigt af, hvem man spørger. Bogen åbner for refleksion og diskussion i et praksisfelt, der i disse år ofte er under beskydning.
Den henvender sig til socialrådgivere, familieplejekonsulenter, (social-)pædagoger, psykologer og andre, der arbejder med udsatte familier og anbringelser – eller gennem deres studie vil komme til det en dag.
»Det er aldrig, aldrig nogensinde nemt at tage beslutning om at anbringe et barn væk fra sin familie. Der er altid både overvejelser for og overvejelser imod, og der er den barske statistik og de triste erfaringer, men også altid håbet og drømmen om de helt særlige undtagelser. [...] Derfor får vi med Deans historie et helt unikt indblik i tvivlen, dilemmaerne, håbet, drømmene og afmagten – alt det, der hører med til en anbringelse. Derfor er denne bog en gave til alle, der har med anbragte børn og deres familier at gøre«.
Charlotte Meldal, psykolog og leder af Rødovre Børnehus i P – Psykologernes fagmagasin
»Jeg læste nærmest bogen i et stræk, den var svær at lægge fra sig – virkelig en velskrevet og gribende beretning […] Jeg håber, rigtig mange vil læse bogen – politikere, plejefamilier, embedsfolk m.fl. – og så bør den være fast pensum på uddannelser til socialrådgiver m.m. […] Tak for en bog, som udover at være en god læseoplevelse også har givet mig mange tanker og refleksioner omkring børn, plejefamilier og anbringelser«.
Troels Ravn, medlem af Folketinget (S), formand for Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-2019
»Let at læse og godt skrevet. Alle der arbejder med børneanbringelser kunne have gavn af at læse bogen«.
Gitte Johansson, museumsvært
»Jeg kan kun anbefale, at alle der arbejder med børn og unge læser bogen. Vi kommer alle i berøring med de udsatte børn og unge på et tidspunkt i vores liv; som forældre til et barn i klassen eller en legekammerat, som lærere eller pædagoger, som naboer osv. Bogen kan være med til at sætte fokus på, hvorfor nogle anbringelser sker, og hvorfor det er ikke altid går som planlagt«.
Dorthe Skovborg, lærer på behandlingsskole
»Bogen sætter meget godt fokus på, hvor vigtigt det er, at systemer og relationerne omkring et enkelt individ er åbne og ærlige, samarbejder, er nysgerrige og villige til at finde løsninger, der passer til det enkelte individ – også selvom disse løsninger er utraditionelle eller bryder med eksisterende institutionelle muligheder. [...]
Jeg har helt klart haft en positiv oplevelse med at læse bogen«.
Søs Wang-Holm, specialpædagog
»Bogen er både tankevækkende og medrivende. [...] Bogen kan varmt anbefales til alle, men specielt til dem der er involveret i børn og anbringelser«.
Aase Tromborg, børneneuropsykolog
»Den konkrete sag sætter forholdene omkring anbragte børn i perspektiv. […] En anderledes måde at beskrive komplekse problemstillinger på. Bør vække til debat«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
»Hold nu op! Det er en velskrevet og vanvittig spændende bog, hvor ingen er rene engle eller skurke. Bare mennesker på godt og ondt, der forholder sig til et barn med et behov for et sted at høre til. En must read for alle fagpersoner på anbringelsesområdet. Tillykke med den – må den komme bredt ud«.
Lisbeth Zornig Andersen, forfatter og debattør
»Bogen er et vigtigt og yderst relevant indspark i debatten om, hvordan vi bedst muligt behandler de børn, deres familier og deres netværk, som har brug for en håndsrækning. Velfortalt i respektfuld tone er den et vidnesbyrd om, hvor dilemmafyldt et område det er, og der er virkelig stillet skarpt på, om vi som samfund er reelt er i stand til at håndtere f.eks. netværk og netværksanbringelser. Jeg genkender desværre en del fra min tid som ansat inden for området, både på familieinstitutioner og som gadeplansmedarbejder. Det understreger igen kun relevansen, at der stort set ikke er sket ændringer. Derfor bør bogen være obligatorisk læsning for alle på feltet. Den kan kun berige alle os, som interesserer os for området«.
Verne Pedersen, næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund
Antal sider: 151
ISBN: 9788771188127
Udgave, år: 1, 2018
Oplag, år: 2, 2019
Udgivelse: 21-03-2018
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 7195