Strandingen
– krigsfangerne på Langeland i sommeren 19454. maj 1945. Tyskland kapitulerer, og Danmark er atter frit. Samtidig strander 1400 pludseligt frie, tyske krigsfanger ved Påø Strand. Strandingen er den første bog, der giver den fuldstændige historie om krigsfangerne på Langeland i befrielsessommeren.
1. maj 1945. 1400 mænd – allierede soldater fra Belgien, Frankrig og Sovjetunionen – bliver gennet ombord på en flydedok på Rügen. De skal sejles fra deres fangelejre i det østlige Tyskland til Flensborg. Men undervejs angribes dokken af engelske Mosquito-jagerfly og flyder derefter rundt på må og få, indtil den fire dage senere strander på Langelands østkyst.
Strandingen er den spændende historie om mødet mellem langelænderne og de nødstedte allierede soldater, der fra den ene dag til den anden blev en del af øboernes liv. Fortællingen er et unikt stykke danmarkshistorie fra de første måneder efter befrielsen, hvor Danmark skulle finde sine egne ben efter ’fem forbandede år’ og samtidig tage sig af krigsfanger og tyske flygtninge landet over.
Historiker Peter Krogsted Nielsen fortæller både om den dramatiske færd på flydedokken, om oprettelsen af en flygtningelejr på den lokale skole, om det store lokale engagement for at hjælpe de tidligere krigsfanger på Langeland og ikke mindst om de venskaber, der opstod mellem de strandede og langelændere.
Bogen henvender sig til alle med interesse for besættelsen, 2. Verdenskrig og Danmarks nyere historie.
»Et vellykket faghistorisk feltarbejde skrevet med journalistisk formidlingsglæde, der løfter bogen op på øverste hylde.«
Jyllands-Posten
5 stjerner - ★★★★★
»Undervejs i bogen får vi mange forskellige historier om enkeltskæbner, hvilket gør bogen ganske nærværende. De mange og gode illustrationer fortæller ligeledes interessante historier. Alt i alt bliver der med denne bog sat endnu et mindesmærke over den skæbnesvangre stranding på Påø. […] det er en vigtig udgivelse, som forlaget Frydenlund står for.«
Erik Ingemann Sørensen, historie-online.dk
»[…] en formidabel bog skrevet af historikeren Peter Krogsted Nielsen […] Den historiske, kildetætte bog om verdenskrigens sidste akt på en mindre dansk ø ville have været dybt interessant også uden dagens ukrainske flygtninge som aktuelt bagtæppe. Men læst på denne baggrund er bogen også et bidrag til den aktuelle debat om, hvordan man modtager så mange mennesker.«
Arne Hardis, Weekendavisen
»Meget velskrevet beretning om et stykke historie, der er en lille, men væsentlig brig i det makropolitiske billede af 2. verdenskrig. Skildringen af lokalsamfundets aktivering i hjælpen af disse krigsfanger er fremfor med en stor journalistisk fortællerevne og indlevelse.«
Bibliotekernes lektørudtalelse
»[…] denne anmelder [vil] meget varmt anbefale nærværende bog til alle, der måtte interessere sig for militær-, besættelsestids-, flygtninge- eller sovjetisk historie.«
Kim Frederichsen, Arbejderhistorie, nr. 2, 2022
»Bogen om krigsfangerne i Danmark og særligt på Lolland i 1945 er endnu én af de historier, som mangler at blive fortalt. Historien er vigtig for efterkrigstiden. For det første illustrerer den et stykke historie om Danmark under 2. Verdenskrig, som ikke må glemmes. For det andet er bogen også fortællingen om, hvordan en lille befolkning på øen Påø med hjertevarme og empati modtog 1400 pludseligt frie tyske krigsfanger fra Belgien, Frankrig og Sovjetunionen.«
Steen Christiansen, cand.adm.pol., socialrådgiver
»Bogen er en lokalhistorisk perle, et nærbillede af et af krigens mange menneskelige dramaer, skrevet med akademisk grundighed og omhu, spækket med kildeangivelser og fodnoter. [...] En meget bevægende og stærk historie, som er en oplagt kandidat til årets historiske bog.«
Jacob Hornemann, cand.mag., historiker
» Jeg har […] med stor tilfredshed læst mig igennem historien om de mange krigsfanger, der strandede ved Påø på Langeland i starten af maj 1945. […] Uden at blive tung læsning, gøres læseren både klogere på flydedokken, optakten til flugten, selve flugten og hvad der siden skete. Den ene side tager den anden, og leverer samtidig et fantastisk tidsbillede af Langeland i sommeren 1945.«
Fyn under besættelsen, 19. maj 2023
»Vi bliver beriget med en bog, der beskriver et stykke krigshistorie, som sætter sig varige spor i samfund og blandt de lokale -, og bestemt også hos de fanger, der nu er befriet, og som på forskellig vis skal enten hjem eller blive eller forholde sig til fremtid og nye skæbner. […] Bogen er særdeles læseværdig og er meget omhyggelig og detaljeret i sin form. […] Et stykke ganske udførligt forskningsarbejde«
Bogsyn, 26. maj 2022
Antal sider: 247
ISBN: 9788772163826
Udgave, år: 1, 2022
Oplag, år: 2, 2022
Udgivelse: 23-03-2022
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 13570