Den europæiske deltagelseskrise
Stormagtspolitik, massedeltagelse og ideologi i det 20. århundredeDet demokrati, vi kender, er ikke den stabile og konstante størrelse, vi går og tror. De seneste 150 år har masse og elite samt de ideologiske retninger konstant ligget i konflikt med hinanden i ønsket om at definere og udvikle det parlamentariske demokrati.
Masserne holdes stadig uden for aktiv politik, mener professor emeritus Curt Sørensen. I Den europæiske deltagelseskrise trækker han trådene tilbage til begyndelsen af det 20. århundrede og redegør for, hvordan den erklærede ideologi ikke altid matchede den faktisk førte politik, og hvordan stemmeret til masserne og ikke mindst adgang til de politiske parlamenter var en evig kamp – som stadig foregår i dag.
Det er en dobbeltsidet krise, fortæller Curt Sørensen i bogen: på den ene side massernes indslusning i det politiske liv og på den anden stormagternes brydninger i det internationale system.
Bogen viser derfor også, hvordan der blandt nationalstaterne udviklede sig et konkurrenceforhold, som udsprang af deres hektiske forsøg på modernisering. Dette konfliktfyldte forløb førte frem til krigsudbruddet i 1914 og den efterfølgende 2. verdenskrig.
De to deltagelseskriser udviklede sig parallelt og påvirkede gensidigt hinanden. Det 20. århundredes politik var aldrig en fremadskridende evolution mod det ‘liberale demokrati’, men en tumultarisk epoke af revolutioner, kontrarevolutioner, krige og masseudryddelser.
Bogen er skrevet ud fra et marxistisk udgangspunkt og henvender sig til alle med interesse for historie og politik i det 20. og 21. århundrede.
»Curt Sørensens analyse [...] er klart struktureret og skrevet ud fra et ikke-dogmatisk marxistisk grundsyn. Den er vigtig i sig selv, men også som korrektiv til de gængse liberale fremstillinger af historien og demokratiets (lykkelige) tilstand. [...] noget af en guldgrube. Historisk sociologi er en mangelvare i dette land – her er en forfatter, der mestrer denne tilgang og skaber klarhed over, hvorfor det kontinent, vi lever på, er blevet til det, det er«.
Claus Bryld, Politiken
5 stjerner - ★★★★★
»På grund af sin klare opbygning er bogen enormt velegnet til opslagsværk. […] bogen rækker langt ind i vores egen tid. Jeg kan ikke komme i tanke om en bog (og da slet ikke på dansk) som i samme omfang forsøger detaljeret at forstå Europas udvikling i det tyvende århundrede. En mursten af en gave til os«.
Morten Thing i Social Kritik
Antal sider: 1012
ISBN: 9788771187533
Udgave, år: 1, 2017
Oplag, år: 2, 2017
Udgivelse: 08-09-2017
Indbinding: Hardback (tidl. Hardback, limet)
Best.nr.: 7256