Den sidste sabotør
– en modstandsmand fortællerDer er kun få tilbageværende modstandsfolk i Danmark her 80 år efter befrielsen, og snart er der ingen øjenvidner tilbage, der kan berette om tiden. Her får du Ejler Borchs fortælling om sin tid i sabotagegruppen BOPA.
Mens de fleste i Ejler Borchs hjemby Hundested husker ham som den tidligere maskinmester på færgerne, kommer det nok bag på en del, at han har en fortid som modstandsmand bevæbnet med en maskinpistol. Ejler Borch, født i 1925 og snart 100 år gammel, var aktiv i BOPA fra 1944 til 1945. I Den sidste sabotør får du hans historie, fuld af dramatiske øjeblikke og afgørende valg.
Undervejs kæder bogens forfatter, journalist Anders Hauch Fenger, Ejlers historie sammen med den større fortælling om BOPA, om de unge sabotører og deres aktioner og om Gestapos jagt på modstandsgrupperne.
Vi møder også Jonathan, en 15-årig dansk dreng i nutidens Danmark, der mener, at vi skal huske at ære de gamle modstandsfolk – mens vi stadig kan.
Den sidste sabotør er en dokumentarisk fortælling baseret på en lange række interviews med Ejler Borch og hans familie samt arkivmateriale.
Lydbog indlæst af Thomas Leth Rasmussen
»Bogen er en dokumentarisk fortælling om modstandskampen – dokumenteret af en mand, der var med i kampen for et frit Danmark. Bogen er dobbeltdokumentarisk, kan man sige, idet den også fortælle om de veje, forfatteren går, for at få Ejler i tale. F.eks. at vente ved en dørtelefon i seks minutter, før der bliver lukket op af Ejler Borchs barnebarn, idet dørtelefonen ikke virker. Sådan nogle beskrivelser virker godt og stilsikkert, idet forfatteren ikke bare griber nogle tilfældige citater ud af en sammenhæng. Men derimod at der bliver en sammenhæng mellem fortælleren og forfatteren.«
Bogsyn, 12. november 2024
»Det er kun meget få modstandsfolk, som stadig lever, og det er derfor godt, at det lykkedes at få Ejler Borch, som er 98 år, til som den sidste sabotør i BOPA at fortælle sin historie.«
John Poulsen, Kommunist, december 2024 + Arbejderen, 2. december 2024
Katrine Irminger Sonne, Berlingske Tidende, 30. november 2024 (omtale/interview)
»Bogen indeholder spændende beskrivelser af modstandsarbejdets organisering og frihedskampen mod besættelsesmagten. En tankevækkende bog, som indvier læseren i de unge 17-20-årige danske sabotørers valg.«
Bibliotekernes lektørudtalelse, 17. december 2024
»Det var interessant at læse om den unge mand, der aktivt tog uopfordret kontakt til en gamle modstandsmand. […] Skønt når en 15-årig brænder for historie. Når en 98-årig modstandsmand mødes med en 15-årig med samme interesse for historie og for at gøre det rigtige for sit land, så sker der noget.«
Michael Koch, historie-online.dk, 17. december 2024
»En vigtig og nødvendig fortælling. En bog, der kan inspirere til at tage de nødvendige valg i livet. […] Anden Verdenskrig føles for mange som noget, der var meget længe siden. Men når du læser bogen, skrevet af Anders Hauch Fenger, så bliver det lettere at relatere sig til tiden.«
Kenneth Møller Kristensen, Juicynet, 5. januar 2024
»Man kan virkelig mærke, at denne historie ikke bare er gætterier og spekulationer. […] Ikke mange overlevende fra den gang har haft mod på at fortælle deres historie. Men det har Ejler, og det skal han have en stor tak for.«
Bogoplevelser, 12. januar 2025
Familie Journal, 13. januar 2025 (interview)
»Det er en velskrevet bog, der giver uddybende information om begivenhederne før og under befrielsen, om likvideringer af stikkere, og om de mange der tog et frihedskæmperarmbind på. Langt flere, end der var frihedskæmpere. […] Det er en mere personlig vinkel, end man ellers oplever i litteratur om 2. verdenskrig, men der er meget information, som allerede er velkendt.«
Birte Strandby, Bogvægten, 26. januar 2025
Sara Moss Hesse, KøbenhavnLIV, 1. februar 2025 (interview)
»Skal du læse om de danske sabotører for første gang, så start med denne bog!«
Fuglebakkens bogorm, 17. februar 2025
4 stjerner - ★★★★
Antal sider: 264
ISBN: 9788776230692
Udgave, år: 1, 2024
Oplag, år: 1, 2024
Udgivelse: 14-11-2024
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 21333