Dannelse og demokrati
Den tyske filosof og sociolog Oskar Negt er blandt vor tids mest betydningsfulde tænkere. I Dannelse og demokrati ser han på dannelse i en tid præget af opbrud, og hvilke opgaver det stiller for uddannelse af børn, unge og voksne.
De europæiske samfund er i krise, mener Oskar Negt. Det har undermineret deres demokratiske sammenhæng og forandringskraft, og derfor står dybtgående politiske reformer på dagsordenen. Men det kræver en gennemgribende uddannelsesreform med fokus på dannelse og demokrati.
I Dannelse og demokrati præsenterer Negt en udvidet og opdateret udgave af sine begreber sociologisk fantasi og eksemplarisk erfaringslæring. Bogens hovedovervejelse er: Hvad skal mennesker vide for at kunne orientere sig i en verden af opbrud og ombrydning?
Dannelse og demokrati skaber et fornyet grundlag – en genpolitisering – for diskussionerne om dannelse og læring og tilføjer dermed debatten nye dimensioner, som ellers ofte kommer til kort i de dominerende diskurser og praktiske, institutionelle og pædagogiske tiltag.
Bogen består af en oversættelse af en række kapitler fra Oskar Negts storværk Der politische Mensch. Demokratie als Lebensform (2010). Bogens oversættere, lektor emerita Karen Sonne Jakobsen og professor emeritus Birger Steen Nielsen, bidrager med et forord og et omfattende efterskrift.
Oversat af og med efterskrift af Karen Sonne Jakobsen og Birger Steen Nielsen
»En bog der giver et teoretisk afsæt til en aktuel diskussion om verdens tilstand«.
Steen Christiansen, cand.adm.pol., socialrådgiver og ungdomspædagog
»Bogen er forsynet med et usædvanligt godt opsamlende efterskrift af Karen Sonne Jakobsen og Birger Steen Nilesen. […] Negt er ikke bange for at male med den store pensel og den røde advarselsfarve, og han gør det hørligt og inspirerende uden angst for at hylde for eksempel Marx’ tanker med behørig kritisk sans i behold. ’Dannelse og demokrati’ er dermed en meget tidstypisk bog med en tidstypisk kritik og en meget gammeldags bog med gammeldags løsningsforslag. Men Negt undgår lige akkurat at falde i en nostalgisk fælde og giver os i stedet med sin klare kritik af målbar viden og teknologitilbedelse nogle klare advarsler og nødvendige bud på, hvordan vi sikrer menneskets frihed og samfundets fællesskabsværdi.«
Folkeskolen
»Bogen er inddelt i små kapitler, der gør det til tider vanskelige stof til en læseværdig oplevelse.«
Steen Flemming Jørgensen, rektor emeritus/ filmanmelder
»[jeg] håber […] at bogen vil få mange nye læsere.«
Steen Nepper Larsen, Information
»De to yderst erfarne pensionerede forskere ved RUC har gjort et stort og flot arbejde med en ligefrem oversættelse af det ofte kringlede tyske fagsprog. […] Desuden indleder de bogen med et velformuleret og meget tankevækkende essay, som på flere måder sætter emnerne i et mere forståeligt perspektiv. Dette skal de have særdeles meget ros for – især da emnefeltet ellers er svagt beskrevet på dansk. Forlaget Frydenlund skal også roses for at støtte udgivelsen til et meget lille område.«
Uddannelsesbladet
Antal sider: 199
ISBN: 9788772162263
Udgave, år: 1, 2019
Oplag, år: 2, 2020
Udgivelse: 17-12-2019
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 7007