Prekarisering
– og akademisk arbejdePrekarisering – og akademisk arbejde giver den hidtil mest omfattende analyse herhjemme af prekariseringens årsager, dynamikker og former. Hvad er det, der driver prekariseringen frem? Og hvor fører den os hen?
Usikre og midlertidige ansættelser med ringe arbejdsforhold har altid været del af arbejdsmarkedet. Men prekariseringen breder sig til flere områder og faggrupper.
Ud fra en lang række personlige historier undersøger bogen empirisk, hvordan prekarisering breder sig blandt akademikere, og hvordan man forsøger at leve med det vilkår. Den tegner et billede af usikkerhed og modgang, men også ukuelighed og vilje til forandring.
Forfatterne viser, hvordan udviklingen opleves af de berørte – prekariatet – og hvordan den stadig mere intensive brug af løse ansættelser udløser:
- Forringelser af løn og arbejdsforhold.
- Svækkelse af arbejdsmiljøet, de faglige udviklingsmuligheder og efteruddannelse.
- En gradvis svækkelse af opbakningen til velfærdsmodellen samt tab af tillid til, at arbejdsmarkedets parter tager ansvar for løsarbejdernes løn- og arbejdsforhold.
- Et ræs mod bunden, hvor de prekariseringsramte underbyder hinanden.
- Og ikke mindst dårligere vilkår for fastansatte.
Prekarisering – og akademisk arbejde diskuterer, hvordan vi som samfund og som mennesker kan modvirke prekarisering. Vil politikere og arbejdsmarkedets parter tage ansvar? Og hvad kan man gøre på arbejdspladsen eller i andre fællesskaber, så den negative udviklingsretning kan erstattes af mere bæredygtige perspektiver for fremtidens arbejdsliv?
Bogen henvender sig til ansatte i arbejdsgiverorganisationer, fagforeninger, a-kasser, på jobcentre og politikere samt almindelige danskere, der er interesseret i arbejdsmarkedets udvikling.
Alle fire forfattere er tilknyttet Center for Arbejdslivsforskning ved Institut for Mennesker og Teknologi, RUC.
»Da jeg selv oplever arbejdslivet som under stærk forandring og både kender til usikkerheden og lysten til en større frihedsfølelse i det akademiske arbejde, var det en lettelse at få alle disse vinkler, betragtninger og baggrunden for prekarisering. Jeg føler mig klædt på til at deltage i debatten og planlægge mit eget arbejdsliv på et meget mere nuanceret grundlag«.
Lenea Zeidler, cand.scient.soc.
»Bogen anbefales til alle, der interesserer sig for eller arbejder med organisation og arbejdsmarked«.
Poul Hansen, fhv. uddannelses- og arbejdsmarkedssekretær og – konsulent i SiD og 3F
»Det er en uhyre relevant bog […] den anbefales hermed på det varmeste«.
Jens Jørgen Nielsen, forfatter/ konsulent
»Det hører til sjældenhederne, at vi præsenteres for en så kvalificeret og perspektivrig analyse af vitale problemer i samtiden. Bogen bør være pligtlæsning for alle, der har med arbejdsmarkedspolitik at gøre, og for alle andre kan den varmt anbefales som diskussionspartner både i det individuelle balancearbejde og i vores offentlige livtag med det påtrængende fælles anliggende: hvor vi vil hen med arbejdslivet, samfundet og kulturen«.
Social Kritik, nr. 155
»[…] de nuancerede analyser vil være til gavn for såvel forskere som praktikere, der beskæftiger sig med prekariseringen som et politisk problem«.
Information
Antal sider: 440
ISBN: 9788771189995
Udgave, år: 1, 2018
Oplag, år: 2, 2018
Udgivelse: 23-08-2018
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 12074