Forandringens årti
– mellem velfærd og nyliberalisme 1990-2001Forandringens årti fortæller om stillingskrigen mellem velfærd og nyliberalisme i 1990'erne. Det var en opbrudstid, hvor nedarvede institutioner og rettigheder stod for fald. Det personlige ansvar blev fremhævet som en ny og afgørende faktor i social- og arbejdsmarkedspolitik, og landet oplevede danmarkshistoriens mest omfattende og dybtgående privatisering.
De universelle ydelser inden for sundhed, uddannelse og socialvæsen bestod, alt mens lønmodtagerne erfarede tab af rettigheder på arbejdsmarkedet og fik påbud om at være arbejdsmarkedsparate og udnytte arbejdsrestevnen, og områderne pengeformidling, energi, transport, data, post- og televæsen blev privatiseret.
Men hvorfor og hvordan fik nyliberalismen og New Public Management tag i velfærdsstaten under Poul Nyrup Rasmussens og Mogens Lykketofts socialdemokratiske regeringer?
Forandringens årti diskuterer de forskellige udviklingsretninger og belyser udviklingen i et europæisk perspektiv. Søren Kolstrup drøfter i bogen, hvornår nationale aktører fulgte internationale, nyliberale strømninger, og hvornår de i kritiske øjeblikke skabte nationale svar på samfundets problemer.
»Velskrevet og grundig analyse af et skelsættende årti.«
Bibliotekernes lektørudtalelse
»Søren Kolstrup har med denne bog befæstet sin placering som en af landets skarpeste kendere og analytikere af den offentlige velfærd og dens udviklingshistorie. Vi har med ’Forandrings årti’ fået en stærk brik til bedre af forstå det politiske livs kompromisser og dynamikker. For dem, der har oplevet 90’erne i real tid, giver bogen et fremragende overblik. For yngre politisk interesserede må Søren Kolstrups bog give en præcis og kyndig indføring i forudsætningerne for nutidens konflikter.«
Steen Gottlieb, Solidaritet
»Det er noget af en moppedreng, der ligger her, 567 sider, måske ikke lige en bog for lægmand, men en meget interessant bog om en politisk spændende periode 1990-2001, hvor politikerne i den grad strides om udlicitering og privatisering af den offentlige sektor. [...] Men vi er i gode hænder med forfatteren Søren Kolstrup.«
Steen Flemming Jørgensen, rektor emeritus, filmanmelder
»En meget god og gennemarbejdet historiebog om den nationaløkonomiske udvikling og på centrale velfærdsområder i perioden, hvor samfundet markedsorienteres og konkurrenceudsættes inden for en nyliberalistisk ramme. Bogen er systematisk opbygget, og historien fortælles i et godt og klart sprog, hvor der både redegøres for den massive internationale påvirkning og trækkes spor helt op til nutiden. [...] Selvom bogen umiddelbart fremtræder som en ordentlig mundfuld, så virker den som en knaldperle, hvor man føler sig rigtig godt orienteret efter endt læsning. «
Poul Hansen, fhv. voksenunderviser og konsulent
»Det har været en tour de force at læse Søren Kolstrups nye bog og et tilbageblik på en tidsperiode i dansk politisk udvikling, som har fået uendelig stor betydning for mange mennesker med afmonteringen af velfærdsstaten og etablering af den klientgjorte sagsbehandling og kundeorienterede offentlige sektor.
Bogen bør læses og bruges af alle, der interesserer sig for, hvordan vi sikrer borgerrettigheder og sikrer vores mest sårbare medborgere de mest basale forudsætninger for et værdigt liv, uanset hvilke livsomstændigheder man er ramt af.«
Jan Kjærgaard Hansen, socialpædagog
»I en tid, hvor velfærdsstaten ofte omtales som værende under pres, er det nyttigt med udgivelser, der kan bringe overblik over nogle af de ændringer og udfordringer, samme velfærdsstat er mødt med. Søren Kolstrup leverer et sådant overblik med Forandringens årti. [...] Bogens styrke – eller en af dem – er, at de ideologiske ændringer vises og dokumenteres via talrige eksempler fra f.eks. boligpolitikken, uddannelsesområdet og den offentlige sektors transformation til marked. Hele tiden med et blik ud til, hvad der sker i EU og Europa. Dertil velunderbygget med statistisk materiale og talrige henvisninger til baggrundslitteratur. Læg dertil, at Søren Kolstrup er en god fortæller, så tiårets privatiseringsprojekter og kompetencekrav formidles klart, kritisk og tydeligt. Kernediskussionen om, hvornår staten og/eller markedet skal fylde mest, er bestemt værd at læse sig ind på. Giv tid og læs!«
Alf Gørup Theilgaard, lektor i dansk og billedkunst
»Kolstrup viser således et stort overblik over de massive forandringer, det danske samfund gennemlevede på få år, hvor Socialdemokratiet omsatte ideen om historiens afslutning til en fortælling om markedsreformer som løsning på velfærdsstatens udfordringer. [...] bogen vil være uomgængelig læsning for enhver, der vil beskæftige sig med 1990’ernes vending mod markedet og velfærdsstatens transformationer i perioden.«
Jesper Vestermark Køber, Historisk Tidsskrift, bind 123
»Forskningen omkring den danske velfærdsstats og det danske socialdemokratis udvikling er noget mere sparsom. Søren Kolstrups bog Forandringens årti er et vægtigt bidrag hertil.«
Bent Gravesen, Arbejderhistorie, nr. 2, 2023
Antal sider: 568
ISBN: 9788772165172
Udgave, år: 1, 2022
Oplag, år: 1, 2022
Udgivelse: 23-05-2022
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 15406