Civilsamfundet
– mellem stat og markedDet danske civilsamfund har mistet indflydelse over de seneste mange år, og et demokratisk element i samfundet er dermed alvorligt svækket. Det åbner for øget populisme og manipulationer og mindsker den offentlige debat, mener Knud Vilby i denne bog.
Civilsamfundet repræsenterer de rettigheder, vi har som mennesker, uanset stat og marked. Men ifølge Knud Vilby er civilsamfundet i form af folkelig organisering og åbne debatter om samfundets udvikling og uretfærdigheder på retur. Det øger risikoen for populisme og manipulation, da der mangler kvalificeret modspil og medspil.
I Civilsamfundet analyserer Vilby årsagerne til denne udvikling. Han beskriver ændringerne i samspillet mellem på den ene side ngo’er med fokus på udviklingspolitik og socialpolitik og på den anden side staten, kommunerne og markedet.
Vilbys påstand er, at Danmark er gået fra en situation, hvor stat og kommuner i høj grad lod sig inspirere til nye ideer, bedre lovgivning og bedre praksis i samspillet med det frivillige Danmark og frem til dagens aktuelle realitet. I dag ser man primært civilsamfundet og det frivillige arbejde som et kærkomment supplement til en offentlig indsats, men med rammer og retning, som defineres af det offentlige og af konkurrencen på markedet.
Lydhørheden fra toppen er blevet mindre og samspillet svagere, i takt med at regeringssystemet og den offentlige sektor er blevet stadigt større og mere kompleks med stadigt flere interne rådgivere og ideudviklere samtidig med en langt større markedsorientering.
Civilsamfundet er en bog til alle med interesse for Danmarks demokratiske udvikling.
»Selvom Knud Vilbys bog Civilsamfundet - mellem stat og marked med sine 179 sider inklusive litteraturliste har et beskedent omfang, har dens indhold vægt som en egerafte i forhold til et bestemt formål: At cementere civilsamfundets tætte samspil med varierende politikområder og sektorens kolossale betydning for velfærdsstatens udvikling. […] Enhver der nogensinde har stillet sig tvivlende, skeptisk eller blot uvidende over for denne forbindelse bør omgående sætte sig ned og læse […]«
Altinget
5 stjerner - ★★★★★
»Knud Vilbys bog udgør et vægtigt bidrag med et godt historisk overblik og en status på civilsamfundets udfordringer i dag inden for udviklingsbistand og det sociale felt. Bogen er både engagerende og gennemresearchet og giver stof til eftertanke – og kan derfor varmt anbefales.«
Peter With, Globalnyt.dk
»Knud Vilby har skrevet en lille bog, der forsøger at råbe vagt i gevær, når den frivillige socialpolitik politisk, økonomisk og strukturelt svækkes. For i bund og grund handler det om, at den frivillige socialpolitik er garant for værdighed for den enkelte borger, men i lige så høj grad om vedkommendes demokratiske og retssikkerhedsmæssige rettigheder. Med disse ord skal denne bog varmt anbefales alle, der interesserer sig for det omgivende samfund – ud over egen næsetip.«
Preben Etwil, Historie-online.dk
»Bogen er ikke letlæselig, men i den grad god at få forstand af. Man får en historisk forståelse for udviklingen af både bistandsarbejde og socialpolitikken. Man får kendskab til de mekanismer, som gør sig gældende indenfor samspillet mellem civilsamfundet, stat og det frie marked. Det er et godt værktøj at have, når man laver frivilligt arbejde. Jeg kan varmt anbefale bogen.«
Højskolelærer Michael Pedersen, Handicapnyt, nr. 4, september 2022
»Det er en meget vigtig, vedkommende og vidende bog, Knud Vilby har skrevet. Den giver både et historisk perspektiv på civilsamfundets rolle og et nutidigt kritisk bilk på det, han kalder ’civilsamfundets klemte råderum’.«
Birgit Kirkebæk, Social Kritik, nr. 166, 2022
»Velskrevet og velargumenterende debatbog med et unikt fokus på civilsamfundets vigtige rolle i velfædssamfundets dynamik.«
Bibliotekernes lektørudtalelse, uge 46, 2022
»For dig, der har brug for en grundig og tydelig gennemgang af den socialpolitiske udvikling eller mangel på samme siden midt 80’erne med en kort historisk refleksion, er Knud Vilbys bog et fremragende redskab. [...] En spændende og oplysende bog med holdninger og kant til de sidste årtiers udvikling i det socialpolitiske spektrum.«
Steen Christiansen, cand.adm.pol., socialrådgiver og ungdomspædagog
»En stærk og vedkommende bog om, hvordan vores samfund har udviklet sig de seneste menneskealdre. […] Knud Vilby er skarp i sine meldinger. Og med god grund. De senere år har masser af mennesker følt sig fuldstændig hægtet af beslutningsprocesser, og det er dette tema, Vilby ganske udmærket forsøger at forklare baggrunden for, konsekvensen af og udviklingen imod. Fint lille værk.«
Bogsyn, 28. maj 2022
Antal sider: 179
ISBN: 9788772165257
Udgave, år: 1, 2022
Oplag, år: 1, 2022
Udgivelse: 29-03-2022
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 15340