Professionelle blikke på den anden
– når fortællinger forandrer identiteterBogen er tænkt som en ’irritationsbog’, der på baggrund af både historiske og nutidige tekster udfordrer din faglige forståelse gennem brug af narrative forskningstilgange. Den henvender sig til alle faggrupper, der arbejder med borgere, patienter, klienter og brugere.
Et menneske er mere end sin funktionsnedsættelse, sin diagnose eller sine mangler. Professionelle blikke på den anden tager et opgør med de evidensbaserede metoder og tilbyder i stedet en narrativ tilgang til 'den anden'. Som dermed får plads til sin livsfortælling, sin identitet og sit hverdagsliv.
Det er et opgør med de evidensbaserede metoder, der har præget forskning og praksis de seneste år. Ifølge forfatterne glemmer vi mennesket bag, når fokus er på standardiserede og uniforme beskrivelser.
Bogen har blandt andet kapitler om:
- Diagnoser og skam i opdragelse
- Barnet som undtagelse, skolepsykiatrien 1935-1955
- I gråzonen, fejlanbringelser under åndssvageforsorgen
- Forskellige fortællinger, forskellige skæbner, indsatte på en tvangsarbejdsanstalt
- Kriminelles selvnarrativer og brug af ADHD-diagnosen
- Professionelles syn på rehabilitering af mennesker med psykiske lidelser
- Læreres faglige blik på elever og det fraværende blik på børn
Bidragyderne er Bolette Frydendahl Larsen, Bjørn Hamre, Stine Grønbæk Jensen, Jesper Vaczy Kragh, Birgit Kirkebæk, John Bertelsen, Nichlas Permin Berger, Inge Storgaard Bonfils, Chalotte Glintborg, Lærke Krogh, Lotte Hedegaard-Sørensen og Sine Penthin Grumløse.
»Det har været en meget positiv oplevelse at læse bogen, og jeg kan klart anbefale den til andre sundhedsfaglige professionelle«.
Jette Vorup, specialpsykolog i børne- og ungdomspsykiatri
»Jeg kan helt sikkert bruge bogen. Den er meget relevant i mit arbejde med livshistoriefortælling som metode i recovery for psykisk syge og sårbare. Den giver en rigtig god opsummering af arbejdet med narrative metoder i forhold til forskellige professioner. […] Min oplevelse af bogen er meget positiv, og det er rigtig godt at se, at der kommer fokus på brugen af narrativer til udvikling af det sociale arbejde. Det kan måske på sigt føre til en mere ligeværdig relation«.
Jan Kjærgaard Hansen, socialpædagog
Karakteren 10 i AKTbladet
»[...] en vigtig bog – hvad enten man er ny eller erfaren ift. en narrativ tilgang. Den rummer nemlig en vigtig pointe om hele tiden at være bevist om ens eget blik, ens faglige tilgang og ikke mindst sprogbruget som professionel. Noget, man let kan blive blind for i dagligdagen og i hverdagssproget, og noget, som til stadighed kræver omhyggelige analyser«.
P – psykologernes fagmagasin
Antal sider: 214
ISBN: 9788771187793
Udgave, år: 1, 2018
Oplag, år: 1, 2018
Udgivelse: 23-01-2018
Indbinding: Paperback
Best.nr.: 12132