På togt til Konstantinopel
– skibspræst Diderik Tops rejsejournal mellem København og Konstantinopel 1757-1758Diderik Tops journal om togtet fra København til Konstantinopel har ligget glemt i arkiverne i 250 år, men nu udkommer den endelig i bogform. På togt til Konstantinopel fortæller den dramatiske historie om storme og uvejr, sygdom og selvmord, fremmede kulturer og karantæner.
Kaffekander, sukkerskåle, fade, sakse, teskeer, lysestager, bækkener og flasker formet som pærer – alt i guld og sølv. Det var blot en del af den gigantiske gave, som Frederik 5. donerede til sultanen i Konstantinopel i 1758 for at markere indgåelsen af den dansk-osmanniske freds- og venskabstraktat.
I dag er de alle forsvundet, men den dramatiske rejse lever videre i Diderik Tops skildring. Han nedfællede som skibspræst på linjeskibet Island detaljerede beskrivelser om togtet og besøget i den osmanniske hovedstad. Rejsejournalen er i dag en uvurderlig kilde og førstehåndsskildring fra et dansk flådetogt til det østlige Middelhav og den første længere danske beskrivelse af Konstantinopel, som vi kender til – hele tre år før Carsten Niebuhr og hans rejsefæller ankom til byen.
På togt til Konstantinopel er Diderik Tops komplette rejsejournal indledt med en grundig introduktion af alt, der ledte op til rejsen, fra forhandlingerne op mod indgåelsen af traktaten, udrustningen af Island og søsterskibet Neptunus samt den lange sejlads ud og hjem. Den er et unikt indblik i 1700-tallets flåde og diplomati, men først og fremmest er det en fortælling om en dramatisk rejse til søs.
»Ligesom man kan spørge til journalens tilblivelsessituation og oprindelige formål, kan man spørge, hvorfor den udgives 266 år efter rejsens afslutning. Det gør den, fordi den har blivende værdi som kulturhistorisk kildemateriale, tilgængeliggjort og kommenteret af kendere, så den kan bruges af interesserede, der ikke nødvendigvis er eksperter. Det er – som jeg vist har sagt flere gange før på disse sider – netop kildeudgivelsers raison d’être.«
Ulrik Langen, Weekendavisen, 21. juni 2024
»Det er simpelthen en spændende historiefortælling. Den er koncentreret om en lille bid af en konges regeringstid, men omhandler emner, vi praktisk talt aldrig hører noget om. […] Det er en lille perle af en beretning, der giver et fint indblik i, hvad der rørte sig i tiden og om bord på skibene.«
Louise Frevert, Kulturinformation, 21. april 2024
5 stjerner - ★★★★★
»Præst Diderik Top beretter om, hvad han så og oplevede i de havnebyer, hvor de to skibe stoppede, herunder i Izmir og Istanbul, under rejsen, der varede 4,5 måneder og var fuld af en række tragiske begivenheder som storme, sygdomme, dødsfald og forskellige kulturer. Alene af denne grund er det interessant at vide, hvordan datidens Istanbul og Izmir blev set med en udlændings øjne. Præst Diderik Top reflekterer disse indtryk på det, han ser og oplever uden at blive påvirket af andre.«
Muttalip Abat, Haber, 6. marts 2024
»Bogen er indbydende sat op og smukt illustreret med samtidige malerier og kort. Det er langt fra en undervisningsbog, men f.eks. i forbindelse med en studietur til Istanbul eller Malta kan man godt tage Top i hånden og vise, hvordan stederne blev beskrevet for næsten 300 år siden.«
Mads Pedersen, Noter, nr. 241, juni 2024
Antal sider: 215
ISBN: 9788772168760
Udgave, år: 1, 2024
Oplag, år: 1, 2024
Udgivelse: 05-03-2024
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 20312