Videnskabsteori og faglige metoder
Bogen er tilrettelagt som grundbog til den metodiske del af AT-forløbet i gymnasiet, og den inspirerer til, hvordan man kan integrere videnskabsteorien i AT-projekter samt i undervisningen i fagenes metoder.
Den kan desuden bruges på de mellemlange uddannelser samt læses af alle, der ønsker en overskuelig introduktion til et ellers lidt 'besværligt' område.
Bogens første del giver en indføring i elementær videnskabsteori. Her behandles en række fundamentale videnskabsteoretiske begreber og problemstillinger med fokus på videnskabelig erkendelse, metoder og begrundelsesformer, forklaringstyper og teorier.
Anden del behandler en bred vifte af metoder og videnskabsteoretiske problemstillinger inden for de tre faglige hovedområder: naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab.
Bogen giver en lang række eksempler og cases og har opgaver, der sætter det teoretiske stof i perspektiv.
Læs bl.a. om:
- Hvad er videnskabsteori?
- Empiri og metode
- Pålidelighed og gyldighed
- Almene metoder og begrundelsesformer
- Forklaringstyper
- Teorier som modeller over virkeligheden
- Kuhns paradigmebegreb
- Positivisme
- Hermeneutik
- Kildekritik
- Argumentationsanalyse
- Diskursanalyse
- Socialkonstruktivisme
- Kvantitative og kvalitative metoder.
»… en bog, mange har måttet vente længe på at kunne købe til deres elever i forbindelse med AT-undervisningen. Det er en bog, der vil give eleverne indsigt og viden. [...] Denne bog har med sikkerhed en meget lang holdbarhedsdato [...] Deres ydmyge anmelder vil bede sin boginspektor om at indkøbe et klassesæt. Andre kan trygt gøre det samme«.
Noter
»En gymnasieelev, der har gennemgået bogens kapitler grundigt og løst dens opgaver, vil være godt rustet til eksamen. […] Læsningen var en fornøjelse for anmelderen, på grund af tekstens klarhed, men jeg har også testet et par uddrag på to af mine filosofihold […] der ligger en entydig anbefaling i den enstemmige tilbagemelding på nogle hold med stor spredning i teoretiske forudsætninger og læsefærdigheder: ’Den tekst kunne vi godt lide!’. […] Kapitlet om forklaringstyper er decideret fremragende, og jeg har fået tilbagemeldinger om, at det ’virkelig fik nogle ting til at falde på plads’. […] en af bogens styrker, at den er så nem at gå til, så man hurtigt kan finde på en variation over temaet. […] Bogen er meget overskuelig, og den er nem at plukke i …«.
Jesper Wandam i Filosofi
Antal sider: 144
ISBN: 9788778879677
Udgave, år: 1, 2011
Oplag, år: 3, 2024
Udgivelse: 24-10-2011
Indbinding: Hæftet
Best.nr.: 14800