Tavse børn
– om selektiv mutismeDen første bog på dansk om funktionsforstyrrelsen selektiv mutisme, der er en form for angst hos børn – de er bange for at tale i andres påhør.
Måske kender du det som forælder: Så snart du og dit barn ankommer til børnehaven eller skolen, stivner hun. De mange ord, der normalt flyder fra hendes mund, forstummer med ét, og hele kroppen er stivnet i en statuelignende positur.
Eller måske er du den, der om morgenen tager imod det tavse og sky barn i institutionen og er ved at fortvivle. Hvorfor siger hun ikke noget i alle de timer, hun er i børnehaven eller skolen? Hendes forældre siger, at hun er fuld af liv og løjer, men hvorfor kan du ikke få hende til at sige bare et eneste ord?
0,5-1 % af alle børn lider af selektiv mutisme. Tavsheden begynder ofte i 3-årsalderen og ses sjældent efter det 9. år. Alligevel er kendskabet til lidelsen i Danmark ikke stort – heller ikke blandt fagpersoner. Men for de børn, mutismen rammer, er det en belastning, der især påvirker deres sociale liv – og ikke mindst deres sociale kompetencer.
Bogen redegør for den aktuelle viden på området samt behandlingsmulighederne og indeholder bl.a. bidrag fra professor og børnepsykiater Per Hove Thomsen og børnepsykolog Aino Holme. Derudover er bogen fyldt med cases fra familier, der har haft selektiv mutisme tæt inde på livet, og som fortæller, hvordan børnene overvandt deres angst.
»Dejligt, at der endelig kommer en bog om, hvordan man kan hjælpe de her tavse børn. Bogen er skrevet i et lettilgængeligt sprog og veksler mellem faktuel viden, cases og råd til, hvad man kan gøre som voksen, der har med de tavse børn at gøre. Personligt var jeg meget berørt af at læse bogen. Den kom helt ind under huden. Børnene lider virkelig, og det er svært for omgivelserne at hjælpe dem. Jeg kan varmt anbefale alle, der arbejder med eller er forældre til tavse børn, at læse bogen«.
Thara Chalotte Fogh, psykomotorisk terapeut
»Det er meget velkomment og meget vigtigt, at der endelig er kommet en bog om funktionsforstyrrelsen selektiv mutisme. En fin kvalitet ved bogen er ligeledes, at der gives anvisninger på, hvordan der kan arbejdes med forstyrrelsen, både overordet og mere detaljeret og praksisorienteret. Bogen kan klart anbefales til såvel forældre, unge og voksne, der har lidt af selektiv mutisme, og til alle fagpersoner, der arbejder med et barn, hvor der er mistanke om denne forstyrrelse, eller hvor denne er konstateret«.
Aase Tromborg, børneneuropsykolog
»I mit arbejde som pædagog har jeg ledt efter litteratur om selektiv mutisme, og jeg er så glad for, at der endelig er udgivet en bog om emnet på dansk. Bogen er godt skrevet. Sproget er let. Selve opbygningen af bogen er enkel og let at gå til. Den kræver ikke nogle forudsætninger om viden om selektiv mutisme forinden. Bogen vil jeg anbefale til mine kollegaer, fordi vi kan bruge den i professionelt øjemed. Jeg har fået en positiv oplevelse ved læsning af bogen«.
Lisbeth Tinghus, pædagog
»Bogen bygger på empiriske undersøgelser af børn og unge, som lider af selektiv mutisme, og redegør fint for begrebet«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
»Det er den første bog på dansk om emnet. En imponerende bog, hvor vi introduceres til lidelsen. […] Centralt er kapitel tre. Jagten på ordene/monsteret i halsen, hvor der omhyggeligt gennemgås fem casehistorier, som spænder fra to til 32 år. […] Flot bog!«.
Folkeskolen
»En dejlig, lettilgængelig og velstruktureret bog. En bog alle fagpersoner, der arbejder med børn, bør stifte bekendtskab med«.
Karakteren 12 i AKTbladet
Antal sider: 152
ISBN: 9788771182804
Udgave, år: 1, 2014
Oplag, år: 2, 2020
Udgivelse: 21-05-2014
Indbinding: Hæftet
Best.nr.: 13944