Skærme i skolen
– et forsvar for krop, koncentration og fællesskab i et klasserum med digitale medierDet er en pædagogisk vildfarelse at tro, at moderne, effektiv undervisning partout skal være skærmbaseret, mener forsker Dorte Ågård. I Skærme i skolen fortæller hun, hvad der sker med klasserummet og med lærernes klasseledelse, når lokalet er fyldt af skærme.
Bogen fokuserer på de omkostninger, elevernes uregulerede skærmbrug har haft for såvel elever som lærere, siden bærbare computere og smartphones rykkede ind i klasserummet. Det handler ikke om at forbyde, men om at forholde sig kritisk og begrænsende til elevernes brug af skærme.
Krop, koncentration og fællesskaber som pædagogiske kvaliteter er kommet under pres i dagens klasserum, og bogen fremsætter en række problemstillinger:
- Læring ved en skærm gør det svært at få det, man lærer, gjort til kropslige erfaringer.
- Elevernes koncentration afbrydes ustandseligt af digitale distraktioner.
- Skærmene er bogstavelig talt kommet mellem lærere og elever.
- Elevernes fokus på deres individuelle skærmindhold er ved at opløse den fælles klassedagsorden.
Skærme i skolen er et debatindlæg. Der findes allerede mange bøger og artikler om fordelene ved it i undervisningen, men ifølge Dorte Ågård er det på tide, at vi også taler om ulemperne og finder praktiske alternativer – baseret på et forskningsmæssigt og fagligt funderet grundlag.
Bogen henvender sig til lærere og lærerstuderende, men også til skoleledere, rektorer, politikere og andre beslutningstagere på området. Målet med bogen er at nuancere debatten, så vi ikke ukritisk tror, at brug af digitale undervisningsmidler er den ’moderne’ – og snart eneste rigtige – måde at undervise på.
»Det er en virkelig god, fagligt funderet udgivelse, som giver skolernes pædagogiske personale både gode redskaber til at skabe god undervisning i en digitaliseret verden samt gode argumenter til, hvorfor de forskellige regler om digital brug er vigtige.«
Bibliotekernes lektørudtalelse
»’Skærme i skolen’ tager en særdeles relevant problemstilling op om, hvordan man som underviser skal forholde sig til elevernes anvendelse af digitale devices til formål, der ikke indgår i undervisningsaktiviteter. [Ågårds] bud er at begrænse elevernes adgang til at anvende deres devices og i øvrigt at begrænse deres adgang til visse dele af nettet.«
Ove Christensen, Folkeskolen
»Ågårds konklusion er klar: Den enorme it-begejstring i Danmark har været en ’vildfarelse’. Det vigtige ved hendes bog er dog ikke alene dens kritik, men også dens brede fundament af viden og dens opbyggelige, helhedsorienterede og originalt tænkte forsvar for en meget it-begrænset undervisning. […] bogen udmærker sig ved at levere, hvad der har manglet på dansk grund: et grundigt og normativt refl ekteret bud på en vej ud af den vildfarelse, bogen diagnosticerer. Ågård vil oplyse, rydde op, komme med konkrete løsningsforslag og vende udviklingen. Og hun vil gøre op med forskningens ulyst til at tage stilling og vise en vej ud af den forvirring, der præger debatten.«
Jan Maintz Hansen, Information
»Dorte Ågards pædagogiske forskning har været centreret omkring ungdomsuddannelserne, men alligevel forekommer det mig, at de konklusioner og synspunkter, hun når frem til, i høj grad også har relevans for grundskolens lærere og deres bestræbelser på at etablere en frugtbar klasseledelse, at være autoriteter i undervisningen.«
Jens Raahauge, Dansk, 4, 2023
Antal sider: 190
ISBN: 9788772164458
Udgave, år: 1, 2021
Oplag, år: 2, 2023
Udgivelse: 08-10-2021
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 13263