Den grønne by
– Elementbyens børn25 børn fortæller om deres opvækst i Elementbyen – fra de naturfyldte omgivelser og de sociale lag beboerne imellem til de betydninger, som deres opvækst har haft for dem.
Hvad betyder 1950'erne og 1960'ernes børneliv og dets grønne rammer for nutiden – og fremtiden?
Den grønne by er ikke kun et tilbageblik på en anden tid, men også et perspektiv på alt fra børneopdragelse og frihed til grønne områder og arkitektur. Med udgangspunkt i Arbejdernes Andels Boligforening afdeling 39 i Hjortekær, grundlagt i 1949 og bedre kendt som Elementbyen, danner barndomsfortællingerne en smuk mosaik af de mange forskellige elementer, vi bærer med os videre gennem livet fra vores opvækst.
I Dyrehaven, på vejene, fodboldbanen og tennisanlægget blander børnene sig med hinanden uden om sociale, økonomiske og kulturelle forskelligheder i en verden af leg, frihed og natur. Men på den lokale skole i Rådvad sparker lærere nedad på børnehjemsbørn og skraldemandsdøtre – og Elementbyens børn holder sig heller ikke altid tilbage.
Den grønne by er en fortaler for bedre rammer og mere udendørsliv for nutidens og fremtidens børn. Den henvender sig til alle med interesse for historie, børneliv, politik, arkitektur og samfund.
Blandt nogle af Elementbyens tidligere beboere er bl.a. Louisiana-arkitekten Jørgen Bo, der også tegnede byens huse, forlæggere og Gyldendal-direktører Otto Lindhardt og Mogens Knudsen, grafikeren Claus Achton Friis og enfamiliehusets fader arkitekt Bertel Udsen. Tennisspilleren Torben Ulrich, der medvirker i bogen, var også en del af byens intellektuelle kreds.
»Man hører ofte vendingen ”hvis væggene kunne tale”, når noget kriminelt eller forbryderisk er foregået på slot og kvist. Det kan de som bekendt ikke – og dog, for det er lykkedes Bjørn Meidell at få væggene i hans barndoms boligforening i tale, til at røbe hemmeligheder om glæder og skærmydsler i 1950’erne og 1960’erne. […] Kontrasterne mellem dengang og nu er til at føle på. Det kan man (måske) begræde og ønske med Meidell, at hans bog bliver læst af politikere og planlæggere og andre, der interesserer sig for børns plads i byens rum.«
Ning de Coninck-Smith, Solidaritet, 9. januar 2024
»Bogen beskriver fint, hvad det betyder for samfundet og menneskene, hvordan vi bygger og bor. Den fungerer som et historisk tilbageblik og en hyldest til Elementbyen.«
Bibliotekernes lektørudtalelse, 29. december 2023
»Hvis du er interesseret i arkitektur, landskabsudvikling, boligformer og ikke mindst børneliv, så er Den grønne by et must. [...] Bogen formår at flette det kønspolitiske, klassemæssige, skolepolitiske, pædagogiske, kunstneriske og arkitektoniske ind i en større enhed. Fremragende læsning. Ikke kun et samtidsbillede fra 1950’erne, men også med tråde til nutiden. Der er tale om lystlæsning for pædagoger, arkitekter, politikere og kunstnere. Glæd dig.«
Stig Broström, professor emeritus på DPU
Antal sider: 308
ISBN: 9788772166988
Udgave, år: 1, 2023
Oplag, år: 1, 2023
Udgivelse: 15-11-2023
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 20949