Den danske velfærdsmodel 1891-2011
– sporskifter, motiver, drivkræfterBogen ser på de motiver, drivkræfter og – ikke mindst – sporskifter, der står bag den danske velfærdsmodel. Og den punkterer myten om, at velfærdsgoderne skal ses som bestikkelse af middelklassen.
Velfærdsstatens pionerer kæmpede for øget social, økonomisk og kønsmæssig lighed. De ville skabe en forebyggende velfærdsindsats, der kunne sikre sunde levevilkår, hindre sociale nedture og sikre samfundets evne til at genproducere sig selv, når nationens eksistens var truet på grund af krig og krise.
I efterkrigstiden blev de sociale udgifter ofte anskuet som en rationel investering, der lønnede sig for hele samfundet, hvad enten det handlede om at aktivere samfundets intelligensreserve eller mobilisere kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet.
»Denne fagbog står som et værk der kan læse af alle med bare en smule politik interesse for samfundet. Jeg selv personligt vil benytte bogen tit og ofte i min hverdag især når hele den politiske debat lige nu køre om reformer eller ej. Bogen er bygget logisk op med tydelige kapitler og et hav af henvisninger samt kildeskrift. De forholdsvis mindre opdelinger af bogen gør den meget læseværdig. De mange fotos i bogen giver et flot indtryk af de forskellige perioder fra 1891 til 2011«.
Steen Flemming Jørgensen, rektor emeritus
»Det er dybt interessant, også for andre end historikeren. Personligt fandt jeg de afsnit, som omhandler uddannelse og skole særligt interessante, da de både genopfriskede en viden om de seneste reformer og gav en ny indsigt i fortidens revolutionerende forandringer. Det kan jeg anvende i mit nuværende arbejde. Det er spændende læsning«.
Josua Christensen, lærer
»Det er en meget kompetent, gedigen og velskrevet bog, der med en detaljerigdom af oplysninger har analyseret forandringer i den nævnte periode. Bogen er værd at studere i sin detaljerigdom, og den er til at blive klog af de komplicerede samfundsforhold i et historisk perspektiv«.
Frede Nielsen Carstens, lektor
Danske Kommuner
6 stjerner - ★★★★★★
»[…] giver bogen et godt billede af velfærdsordningernes indførelse og udformning igennem de sidste 125 år, så man forstår, hvorfor og hvordan de blev skabt«.
Weekendavisen
»Er man ikke til seksbindsværket om den danske velfærdsstats historie er Søren Kolstrups bog […] et godt alternativ. […] Alene på baggrund af bogens beskrivelse og analyse af udviklingen siden vedtagelsen af bistandsloven i 1974 skal den varmt anbefales. Bogen er velskrevet og med en omfattende litteraturliste for dem, som ønsker at fordybe sig yderligere«.
Kritisk Debat
»En dygtigt skrevet og historisk velfunderet bog om velfærdsmodeller og principperne bag dem illustreret med udviklingen af den danske velfærdsmodel i 120 år. […] Og så er bogens indhold og budskaber vigtige, hvis man vil forstå og måske ligefrem deltage i den debat om velfærdsstatens udvikling og retning […]«.
Social Kritik
»[…] en interessant tour de menneskesyn […] Undertegnede er underholdt, oplyst og for det meste overbevist«.
Historisk Tidsskrift
Antal sider: 373
ISBN: 9788771186895
Udgave, år: 2, 2015
Oplag, år: 1, 2015
Udgivelse: 13-11-2015
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 7218