Landbetjent i storbyen
Politiassistent Rud Ellegaard er gadebetjent på stenbroen. Menneskeligt armod er hans arbejdsfelt.
På gaden og i de mange dårlige boliger møder han mennesker, der har trukket det korteste strå i livet.
Rud Ellegaard har i snart 40 år været gadebetjent i et af Danmarks mest belastede miljøer, Vesterbro i København. Her blandt narkomaner i dyb armod, prostituerede, handlede kvinder og skrupelløse bagmænd har Rud udført politiarbejde, der på alle planer er anderledes end det, politiet udfører andre steder.
”Disse menneskers sociale arv er så tung og ubærlig, at begrebet skyld får en helt anden betydning. Og jeg har indset, at straf ikke er svaret på tunge sociale problemer og psykisk sårbarhed.”
Sådan fortæller Rud i Landbetjent i storbyen, der også handler om, hvad der er sket med de kriminelle miljøer i København særligt inden for de seneste år, hvor en række nye typer af gadekriminelle styrer narkohandel og prostitution med en selv for hærdede politifolk ukendt brutalitet. Han beretter om nogle af de mange skæbner, der aldrig fik en fair chance i livet, og for hvem, han, politimanden, blev et lys i mørket.
Bogen er skrevet i samarbejde med Preben Lund.
Fotograf: Kim Dang Trong
Rud Ellegaard har været politimand i København gennem snart 40 år. For sit arbejde med sociale problemer og psykisk sårbarhed blev han belønnet med Tine Bryld Prisen i 2014.»Med et imponerende samfundsansvar og stor indlevelse, medfølelse og forståelse, får man her et nuanceret indblik i samfundets svageste eksistenser. Der er ingen tvivl om, at Ellegaard ved hvad han taler om, og man bliver rørt af de historier han fortæller«
Bibliotekernes lektørudtalelse, 27. juni 2023
»Rud Ellegaard viser sin fine fornemmelse for etiske dilemmaer, der ligger bag socialpolitiske drøftelser. Med udgangspunkt i caselignende beskrivelser dokumenteres det, hvor vanskeligt det er at forene pligt- og nytteetikken i politimæssige opgaver. […] Bogen bør være tilgængelig på professionshøjskolernes biblioteker. Den kan læses som en studiebog men også som spændende godnat læsning. Hermed min bedste anbefaling.«
Søren Hegstrup, Socialpædagogik, 30. juni 2023
»Bogen giver et fint indblik i livet på skyggesiden. Et nuanceret indblik i de skæbner, Rud Ellegaard har mødt gennem et langt arbejdsliv. Alle har en historie. Det giver også et fint, reflekteret og nuanceret billede af politiarbejde på gaden.
Hatten af for Rud Ellegaard, tak for dig. Jeg vil så absolut anbefale bogen Den er velskrevet og letlæst uden at blive overfladisk. Livet på gaden bliver beskrevet respektfuldt.«
Dorthe Mundbjerg, udviklingssygeplejerske
Socialrådgiveren 04/23
TV 2 Kosmopol, 22. august 2023
»En bog sprængfyldt med erfaring og menneskelig indsigt. Og ligegyldigt hvor man slår ned i bogen, så er der ting at hente, som man kan referere til sin egen vækst og sit eget syn på samfundet og mennesker gennem livet. […] Men mest af alt: En bog der sætter fokus på menneskelighed og fornedrelse og de vilkår, der hersker i et miljø med sotfmusbrug og kriminalitet. […] Som læser bliver man i høj grad påvirket af den sympati for samfundets tabere, som Rud Ellegaard udviser.«
Bogsyn, 10. juli 2023
»Rud Ellegaard er ikke en landbetjent på stenbroen, han er derimod hele Vesterbros betjent. [...] Denne bog burde alle læse, da man både kan blive klogere på området, menneskerne, men vigtigst af alt, så kan man opleve, hvordan et menneske kan udvikle sig i sit arbejde, og hvordan man både kan være en autoritet og samtidigt så hjerteligt menneskelig.«
Mette Nielsen, overlærer
Antal sider: 208
ISBN: 9788772167268
Udgave, år: 1, 1 2023
Oplag, år: 1, 1 2023
Udgivelse: 17-05-2023
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 20469