Fællesskabende praksisser
Mange interventioner har fokus på problemer hos det enkelte menneske og er ofte meget individualiserede. Men hvad sker der, når indsatsen er en invitation til et fællesskab? Hvordan kan den aktuelle trivselskrise imødegås gennem brobygning og fællesskabende praksisser? Dette forsøger bogen at besvare.
I antologien her kan hjælp forstås som en del af et kollektivt 'arbejde' med at udvikle og forandre lokale deltagelsesmuligheder, hvorved den enkelte samtidig udvikler personlige livsmuligheder. Bogen argumenterer for, at vi kan imødegå en omsorgskrise i velfærdsstaten gennem øget opmærksomhed på, hvordan fællesskabende praksisser skabes og udvikles på tværs at lokale fællesskaber, institutioner og policy i velfærdsstaten.
Bogen taler således for at fremme 'vilde' og demokratiske former for samskabelse. Med dens begreb om fællesskabelse kombineres en politisk og administrativ velfærdsstatslig tilgang med et fokus på, hvordan fællesskaber skabes både nedefra og sammen af borgere, frivillige og andre aktører. En sådan samskabelse kan skabe fælles handlemuligheder gennem øget demokratisk deltagelse.
Målgruppen er undervisere og studerende på de pædagogiske, psykologiske og samfundsvidenskabelige uddannelser. Bogen er også relevant for socialpædagoger og mange andre slags praktikere, der arbejder socialt og forebyggende i den offentlige sektor eller i forskellige organisationer og lokale bevægelser. Eksempelvis professionelle fra folkeskoler, privatskoler, SSP, frivillige foreninger, ungdomsuddannelser, herunder pædagoger, inklusionspædagoger, socialpædagoger, klubmedarbejdere, ungdomsvejledere, psykologer, integrationskonsulenter, boligforeninger, politi, gadeplansmedarbejdere, socialrådgivere, embedsmænd og politikere.
Illustrationer: Julie Kordovsky
»12 meget mangfoldige og meget spændende kapitler, som giver et meget mangfoldigt indblik i menneskers hverdagsliv i fællesskaber og i fællesskabende praksisser, som man også kan omtale som omsorgspraksisser af forskellige slags.«
Tilde Lykke Mardahl-Hansen, docent i inklusion, samarbejde og praksisforskning hos UCL
»Netop muligheden for at kunne rykke hurtigt er en af styrkerne ved at arbejde med fællesskabende praksisser. Normalt skal man søge penge til et projekt hos kommunen, og derfra er der en langvarig sagsbehandling. Det dur ikke i arbejdet med de her unge. Det handler om at gribe deres interesser, når de er der.«
Mathilde Weirsøe, Asterisk nr. 104, marts 2023
»Bogen videregiver erfaringer, undersøger og argumenterer for, at reel deltagerstyring og medbestemmelse kan give bonus. Som modvægt til omsorgskrise og bidrag til at overskride konflikter, mobning og social udelukkelse. […] De tre forfattere kommer således grundigt omkring i emnet. Der er stof til både diskussion, kritik og inspiration.«
Marianne Bindslev, Uddannelsesbladet, 19. april 2023
3 stjerner - ★★★
»Fællesskabende praksisser er en interessant og perspektivrig bog. […] Bidragene i bogen er spændende og varierede og har det til fælles, at de argumenterer for, at den aktuelle omsorgskrise i velfærdsstaten kan forandres og måske endda løses gennem fællesskabende praksisser. […] Fællesskabende praksisser kan anbefales og man kan med fordel læse bogens indledende kapitler for at få gang i perspektivskiftet, dernæst kan man slå ned på de kapitler som tiltaler en mest og ligger nærmest eller fjernest fra det, man beskæftiger sig med i hverdagens vejledning alt efter hvad temperamentet er til den dag. God læselyst.«
Rie Thomsen, Randi Boelskifte Skovhus, Rita Buhl, Vejlederen, 25. maj 2023
»Der er et spændende, inspirerende og tankevækkende emne, som denne bog har givet mig anledning til at stifte bekendtskab med. Det er både noget ”nyt” for mig, som sundheds- og socialpædagogisk professionel, men der er også genkendelse i nogle af de beskrevne dynamikker og hændelser, der stemmer overens med mine egne oplevelser. Bogen har givet mig anledning til at revurdere min egen måde at arbejde og planlægge på og har åbnet mine øjne for, hvor og hvad fælles skabelse er [...] En bog jeg er blevet klogere af.«
Ditte-Marie Post, psykomotorisk terapeut, DAP og Master MSF
Antal sider: 282
ISBN: 9788772166339
Udgave, år: 1, 2023
Oplag, år: 2, 2024
Udgivelse: 20-03-2023
Indbinding: Paperback
Best.nr.: 20400