Urbane kredsløb
Nedslag i hovedstadsmetropolens forsyningshistorie 1850-2020Urbane kredsløb belyser udviklingen i og kaster nyt lys over borgernes og kommunernes forsyningsmæssige ønsker og behov i by-, egns- og regionsplanlægningen fra 1850 til 2020.
Når strømmen går, kloakken flyder over, skraldemændene strejker, eller energikriser får prisen på gas til at eksplodere, kommer vi i tanke om den infrastruktur, vi alle tager for givet, men som vi først for alvor bemærker, når den ikke virker. Bogen Urbane kredsløb sætter fokus på alt det, der gemmer sig i rør og ledninger under jorden.
For uden denne skjult infrastruktur i form af kloakering, gas- og varmeanlæg samt elektricitet ville landet og vores dagligdags muligheder se helt anderledes ud. Med eksempler fra bl.a. København, Køge, Taastrup og Frederiksberg fortæller Urbane kredsløb om privat og kommunalt samarbejde og praktiske hovedbrud i hovedstadsområdet for at få etableret et forsyningsnet til gavn for borgerne fra midten af 1800-tallet og frem til 2020.
Bogens kapitler fokuserer på forskellige områder og forskellige kommuner i den københavnske hovedstadsmetropol. De viser, hvordan kommunernes forskellige forudsætninger har påvirket alt fra anlæg over organisering til lokal håndtering af affald, varme, elektricitet, kloakker, vand m.v.
Bogen henvender sig til alle med interesse for den københavnske hovedstadsmetropols historie, lige fra den alment historieinteresserede læser over forskere og studerende til fagfolk som planlæggere, byudviklere og andre, der arbejder med opgaver inden for hovedstadsområdet eller har brug for historisk baggrundsmateriale i dette arbejde.
Urbane kredsløb. Nedslag i hovedstadsmetropolens forsyningshistorie 1850-2020 er den tredje antologi i rækken af bøger om hovedstadsmetropolens historie – udgivet af foreningen Hovedstadsområdets Kulturhistoriske Arkiver (HOKA).
Henning Bro, ph.d., seniorforsker, Frederiksberg Stadsarkiv
Jakob Ingemann Parby, ph.d., museumsinspektør, seniorforsker, Københavns Museum
Anette Krag Månsson, cand.comm., arkivleder, Køge Arkiverne
Rikke Madi Riising, BA i historie
Lars Spatzek, arkivleder Byhistorisk Samling og Arkiv, Høje Taastrup og Kroppedal Museum
Lisbeth Hollensen, cand.mag., museumsinspektør, Forstadsmuseet
Caspar Christiansen, mag.art., stadsarkivar, Frederiksberg Stadsarkiv
Bitten Larsen, cand.mag., museumsinspektør, Forstadsmuseet
Rolf Kjær-Hansen, mag.art, arkiv- og museumsleder, Egedal Arkiver og Museum
Bogens redaktionsgruppe består af:
Darius Monfared, cand.mag., arkivleder, Herlev Kommunes Lokalarkiv
Caspar Christiansen, mag.art., stadsarkivar, Frederiksberg Stadsarkiv
Peter Damgaard, cand.mag., kommunearkivar, Tårnby Stads- og Lokalarkiv
Lisbeth Hollensen, cand.mag., museumsinspektør, Forstadsmuseet
Lif Lund Jacobsen, Ph.d., arkivar og historiker, ansvarlig for bibliotek, arkiv og artefaktsamling, Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet
Kári Knútsson, cand.mag., arkivar, Ballerup Stadsarkiv
»Bogen er blevet til ved hjælp af flere forskellige forfattere, som hver på deres ekspertiseområde har bidraget med kapitler. Det giver meget naturligt meget forskelligartet læsning. Nogle er lettere tilgængelige end andre. Læseren skal have en sund grad af interesse for teknik og miljø – og løsninger for fremtiden. Men også den, der interesserer sig for udviklingen af hovedstadsområdet, kan i de otte nedslag få spændende ny viden.«
Michael Koch, historie-online.dk, 11. september 2024
»Bogen henvender sig i egne ord til alment historieinteresserede, forskere, studerende, byplanlæggere og andre fagfolk der savner historisk baggrund.«
Grønt Miljø, nr. 7, 4. november 2024
Antal sider: 304
ISBN: 9788772165929
Udgave, år: 1, 2024
Oplag, år: 1, 2024
Udgivelse: 30-08-2024
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 21342