Natten er Jordens skygge
I Natten er Jordens skygge vender den prisbelønnede forfatter Jens-Martin Eriksen hjem til Aalborg med en universel roman om social fortabelse og ensomhed, lokal- og parallelsamfund, uskrevne regelsæt, overlevelse og flugt.
En klar sommerdag kommer Ingemann Jørgensen ud til os i husvildebarakkerne på Øen for at hente sit jagtgevær, som min far har repareret ved spisebordet i ugen forinden. Og jeg følger dem begge ud i køkkenet, hvor min far giver Ingemann Jørgensen geværet, for at han kan efterse det. Først knækker han det og kontrollerer aftrækker og mekanismen, som er repareret, og så kigger han ud igennem
løbene. Pludselig lægger han to patroner i, smækker geværet sammen og lægger det til kinden og fyrer begge skud af ud igennem det øverste vindue, der er åbent. Min far er rystet og formaner ham om, at han ikke må skyde med det i køkkenet. Men jeg selv fornemmer, at Ingemann Jørgensen bare gør de ting i virkeligheden, som andre tøver med eller er bange for.
Fortælleren vokser op alene med sin far, først i husvildebarakkerne uden for byen og senere i havnekvarteret ved fjorden. Her prøver han at balancere mellem sin ubændige nysgerrighed og frygten for den straf, der falder, når man træder udenfor. Men på et tidspunkt går det galt.
Natten er Jordens skygge er en roman om drenge, der lever og vogter på hinanden efter egne improviserede regler, og hvor det kan være skæbnesvangert at træde uden for loven. Og den anden verden, hvor de voksne lever, synes altid fjern og dukker kun frem af og til med trusler og straf.
De er afsondrede i deres egen kultur, hvor de hele tiden forsøger at overleve uden forståelige råd udefra, mens de med mistro prøver at fortolke både livet, døden og den store ulykke.
Lydbog indlæst af Dan Schlosser
Jens-Martin Eriksen (f. 1955) debuterede i 1985 og har siden skrevet en række romaner, bl.a. Vinter ved daggry, Et hvidt reb til Philippe Deprez og Helter Skelter. Derudover har han sammen med Frederik Stjernfelt skrevet flere reportage- og essaybøger, bl.a. Hadets anatomi og Adskillelsens politik. Han har modtaget adskillige priser og hædersbevisninger, bl.a. Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse og Det Danske Akademis Beatrice-pris.»Hver lille fortælling åbner et vindue til voldsom og eventyrlig barndomsverden. Det er rå realisme med en kant af prosa. […] Jens-Martin Eriksens ’Natten er Jordens skygge’ er mesterlig prosa. Når man har læst den lille roman, sidder man tilbage med en skøn frustration over, at det allerede er slut. Det var så stort undervejs. Heldigvis vinker genlæsningen forude i horisonten. Tak for turen.«
Svend Skriver, Kristeligt Dagblad
5 stjerner - ★★★★★
»’Natten er Jordens skygge’ er en springende og stemningsfuld skildring af, hvordan en dreng famler rundt i en labyrint af en barndom, lærer løgn, skam, synd, svigt at kende og erfarer, at det ikke er godt, at der skal være en hylde for alle, som om man skal leve i ’den samme grå hverdag år ud og år ind’. […] Det kunstneriske kup ligger i den fordækte fremstilling. Man kunne kalde det uskyldiggørelsen af drengens bevidsthed.«
Erik Svendsen, Jyllands-Posten, 9. september 2022
5 stjerner - ★★★★★
»Kunstnerisk set rummer bogen ikke desto mindre en kæmpemæssig styrke i voldsomheden og den hårde direkthed, hvormed selve teksten gør oprør mod verden. Intensiteten består, midt i afmagten og desperationen. Denne dobbelthed – af fornedrelse og selvovervindelse, af tab og tomhed modarbejdet af en vredes fylde – er langtfra ukendt fra Jens-Martin Eriksens tidligere forfatterskab. Men man har aldrig set den udfoldet så udførligt før.«
Erik Skyum-Nielsen, Information, 16. september 2022
»I forhold til hvilket rigt, i bogstaveligste forstand karakterfuldt stof, der er tale om, er det imponerende, at Eriksen har ventet så længe med at udnytte det, en anden forfatter ville have snublet ud i det så hurtigt som muligt […] Vi befinder os et frugtbart, effektivt sted midt mellem Rifbjergs barndomsskildringer, romaner som En hugorm i solen og Drengene, og Dan Turèlls udødelige Vangede billeder. I flere omgange får Eriksens iver efter at gøre hvert kapitel så højfrekvent selvkørende som muligt bogen til at ligne et lettere stresset epifanikatalog, jævnfør akkurat den citerede kapitelslutning, men hey, der er da til hver en tid for få stressede epifanikataloger i dansk litteratur, og den her forudsiger jeg bliver en nyklassiker. Jeg håber, Aalborg fejrer sin fortabte, fremragende søn ved at jage ham på porten igen!«
Lars Bukdahl, Weekendavisen, 16. september 2022
»De mange små, velskrevne scener – nærmest små afrundede noveller – udgør tilsammen et billede af Jens-Martins formative år i de tidlige 1960’ere. [...] Det er en poetisk, velskrevet og indfølt roman om ungdommens rå Aalborg, Jens Martin Eriksen har skrevet.«
Bo Heimann, POV International, 18. september 2022
»Stoffet og formen med de koncentrerede erindringsglimt fungerer super godt.«
Bibliotekernes lektørudtalelse, uge 39, 2022
»[...] Erindringskunst, når det er bedst. Det er ikke, som i tilfældet med Walter Benjamin, hvor erindringerne udfolder årtusindskiftets vældige forskydninger. Slet ikke. Det handler, først og fremmest, om Jens-Martin Eriksen selv. Og det har en styrke og en intensitet, der gør, at bogen giver læseren en mulighed for hele tiden at tænke tilbage på sit eget liv, sine egne afgørende erindringer. Det er smukt skrevet, ind imellem morsomt, andre gange melankolsk og hjerteskærende. Det er litteratur, når det er bedst. Natten er jordens skygge kan og bør læses af alle, i alle aldergrupper.«
Freddy Hagen, Netavisen Pio, 28. september 2022
»Hvis du ikke allerede har skaffet og læst Jens-Martin Eriksens barndomserindringer fra Aalborgs 1960ere, så gør det straks: jeg havde et læsetrip af de helt store. Eriksen skriver lynende med blik for galskab, sorg, humor og tiden, som engang var. Genren er for fed: en art episoder med både narrativ og prosalyrisk skønhed serveret i en punchbowl af stilsikker fornemmelse for barnets indsigtsfulde naivitet og den voksne fortællers ironiske, men også kærligt forstående refleksion. Det er Turèll og Dickens i ét, og er man fra eller bor i Ålleren, er det bare bonus, men den skal høres og læses fra alle steder.«
Claus Nivaa, lektor Nørresundby Gymnasium
»Et godt bud på en bog der er skrevet i rigtig godt fortællerstil. Med lange sætninger, der kan tage pusten fra enhver, men som holder dampen oppe, som en rigtig god storyteller på scenen eller i selskabet gør. […] Jens-Martin Eriksen skriver godt, og han er god til at trække bogens handling op i deciderede filosofiske og religiøse niveauer. Når man først kommer godt ind i bogen, nyder man hans skrivestil.«
Bogsyn, 6. september 2022
Antal sider: 200
ISBN: 9788772166124
Udgave, år: 1, 2022
Oplag, år: 1, 2022
Udgivelse: 06-09-2022
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 15492