Kollektiv rationalitet
– om det fælles i samfundsforståelse og -styringGlobale aktører som Verdensbanken og OECD, der i årtier har talt for neoliberaliseringer, taler nu imod dem. Vi står over for et værdiskifte i den måde, vi ønsker at opbygge vores samfund på, siger samfunds- og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, forfatter til Kollektiv rationalitet – om det fælles i samfundsforståelse og -styring.
Bogens hovedpointe er, at vi bør indrette samfundet anderledes end i dag. Og når de selvsamme organisationer, der har været med til at fremme neoliberaliseringerne, nu er begyndt at undsige dem, er der mulighed for at begynde indsatsen.
Henning Jørgensen mener bl.a., at vi skal bygge videre på de gode erfaringer fra corona-pandemien, hvor fællesskabet blev sat i centrum. ’Vi’ blev sat i stedet for ’jeg’. Det viste, at det er muligt at styre samfundet med fokus på den kollektive visdom, kreativitet og faglighed frem for økonomiske incitamenter, kontrol og konkurrence.
Ifølge forfatteren kan vi nu endelig se sprækker i de neoliberale regimer. Han ser en stigende modvilje mod neoliberaliseringerne. Bl.a. to sager fra 2022 bekræfter ham i, at det er nu, der kan handles anderledes: den britiske premierminister Liz Truss’ nederlag i ønsket om skattelettelser til de rigeste og modstanden mod De Konservatives 2030-udspil om at fjerne topskatten i Danmark.
Henning Jørgensen argumenterer i Kollektiv rationalitet for, at vi må opbygge en ny styring af samfundet, der sætter mennesker, relationer, fællesskaber og offentlige goder i centrum. Bogen indeholder en kritisk og konstruktiv præsentation af væsentlige teorier og styringsforestillinger inden for økonomi, arbejdsmarked, politik og forvaltning og præsenterer alternative måder at styre og regulere på. En sådan oversigt er ikke set før på dansk.
Ingen anmeldelser
Antal sider: 528
ISBN: 9788772165431
Udgave, år: 1, 2022
Oplag, år: 1, 2022
Udgivelse: 27-10-2022
Indbinding: Paperback m. flapper
Best.nr.: 20221