Den nødvendige frivillighed
Frivilligt arbejde og frivillige sociale organisationer i det 21. århundredeHvordan kan de frivillige organisationer bruges bedre i velfærdsarbejdet? Bogen er et indspark til debatten om frivilligt socialt arbejde i det 21. århundrede.
Ifølge bogens forfatter, Michael Wulff, udnytter vi slet ikke det potentiale, som de frivillige organisationer har i forhold til at løfte nogle af velfærdssamfundets mange opgaver. De frivillige organisationer rummer et kæmpepotentiale i fremtidens velfærdssamfund. De kan meget mere, end de får lov til og anerkendes for.
Michael Wulff efterlyser et langt bedre samarbejde med det offentlige, hvor de frivillige og deres organisationer får mulighed for at udfolde sig og gøre det, de er bedst til – nemlig på deres egen særegne måde at bedrive socialt arbejde. Hvis staten glemmer de frivillige organisationer, vil de miste deres eksistensberettigelse og forsvinde.
Michael Wulff argumenterer for, at den frivillige sociale sektor skal kvalificeres til udfordringerne i det 21. århundrede. Det skal bl.a. ske ved at styrke organisationernes kapacitet, et konkret charter mellem den frivillige og den offentlige sektor, og så skal de frivillige organisationer selv på banen og definere visionen for den frivillige sektor.
Bogen perspektiverer med erfaringer fra England, hvor man fra politisk side har satset massivt på den frivillige sektor med dynamiske og selvstændige organisationer.
»Over næsten 300 læseværdige sider indvier Michael Wulff os læsere i sine kritiske analyser af frivilligarbejdets aktuelle tilstand i Danmark (og et enkelt kapitel om England, hvor forfatteren har arbejdet i flere frivillige organisationer). Og han opridser til sidst en stribe konkrete forslag til markante forbedringer – forslag, som både politikere, offentligt ansatte embedsmænd og især de frivilliges organisationer kan tage afsæt i. Ikke mindst det sidste kapitel 7 burde være pligtlæsning for alle de danskere, som ved kommunalvalget 19. november prøver at blive valgt til deres lokale byråd, kommunalbestyrelser og regionsråd. For netop hos de besluttende lokalpolitikere ligger ikke bare store muligheder for ’frivillig-sektoren’, men også de største risici«.
Ole Kragelund, socialrådgiver
»Michael Wulff har skrevet en særdeles grundig og interessant bog om begrebet frivillighed. Bogen er baseret på en meget omhyggelig research, både i form af eksisterende litteratur og en række ekspertinterview. Bogen sætter fokus på frivillighedsbegrebet i såvel historisk, politisk som sociologisk perspektiv – og netop disse mange tilgangsvinkler er bogens måske største styrke, fordi det hermed illustrereres præcist, hvor komplekst et område, der er tale om, når man bruger begrebet 'frivillighed'«.
Mette R. Jakobsen, journalist og kommunikationskonsulent
»En bog, jeg vil anbefale varmt til alle, der arbejder på dette felt«.
Anne Tortzen, direktør for Center for Bogerdialog i Danske Kommuner
5 stjerner - ★★★★★
»Bogen har kvaliteten til at blive central i litteraturen, der beskæftiger sig med den moderne frivillighed versus det offentlige«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
Antal sider: 300
ISBN: 9788771181401
Udgave, år: 1, 2013
Oplag, år: 3, 2021
Udgivelse: 23-08-2013
Indbinding: Paperback
Best.nr.: 7345