Bæredygtighed og dagtilbudspædagogik
– eksperimenter, dilemmaer og læreprocesserHvordan sikrer vi en bæredygtig fremtid?
Denne antologi understreger, at vi alle skal opfinde, udvikle og afprøve nye måder at tænke, arbejde, lære og leve på for at bidrage til dette fælles mål – det gælder også vores børn.
Vi bekymrer os i stigende grad for, hvordan bæredygtighedsudfordringer såsom klimaforandringer, tab af biodiversitet og social ulighed optræder i vores børns hverdagsliv og får betydning for deres fremtid. Derfor er interessen for bæredygtighed i dagtilbud vokset. Der er dermed et markant behov for at styrke og udvikle pædagogik for bæredygtighed, hvilket Bæredygtighed og dagtilbudspædagogik nu er med til at dække.
I bogen eksperimenterer forfatterne med at udvikle pædagogikkens indhold, form og formål for at støtte børns spirende forståelse af en bæredygtig udvikling – alt sammen med udgangspunkt i kendte pædagogiske dagtilbudstemaer som dyr, krop, udeliv, mad, science og medborgerskab.
Bogens kapitler dækker bl.a. over:
- Undren som indgang til nye tanker om bæredygtighedspædagogik
- Narrativ og naturoplevelse i pædagogik for bæredygtighed
- Bæredygtighed som dannende, aktiverende og socialt anliggende i dagtilbud
- Pædagogik for bæredygtighed på en gyngende grund.
Bæredygtighed og dagtilbudspædagogik henvender sig til studerende, undervisere, konsulenter, forskere og medarbejdere på det pædagogiske område.
og Birgitte Virenfeldt Damgaard er alle ansat ved Københavns Professionshøjskole. Bogen formidler deres eget
arbejde med at udvikle en ny form for undervisning i natur, udeliv og science på pædagoguddannelsen.
»Her er masser af inspiration at hente for undervisere, pædagoger og lærere. Ikke at der gives grydeklare beskrivelser og anvisning af en asfalteret pædagogisk vej. Men de enkelte kapitler formidler hver for sig på en lettilgængelig måde interessant og vigtig international forskning, der i sig selv er en guldgrube, men som også tilskynder og ligger til grund for udvikling af kreative og eksperimentelle praksisforløb. [...] Det er både en bog for ”nybegynderen i pædagogisk bæredygtighed” og for dem, der både har en række bøger om bæredygtighed i reolen og allerede er godt på med at integrere bæredygtighed i pædagogikken.«
Stig Broström, professor emeritus, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU)
»Det har alt i alt været en positiv oplevelse at læse bogen, da den bekræfter, hvor vigtigt det er at indtænke bæredygtighed i dagtilbudspædagogik for at give børn mod på og tillid til, at de i fremtiden vil kunne tage ansvar for og finde løsninger for vores natur.«
Tanja Friedrichsen, pædagogisk konsulent
»Bogen har en særdeles grundig indledning/introduktion. Vi skal jo alle denne vej – den bæredygtige vej, så det er bare om at komme i gang. Bogen har besnærende beretninger fra det virkelige liv. Bogen kan betegnes som en nødvendig inspirationsbog eller en ballastbog. Dejligt, at der efter hvert kapitel er en litteraturliste. Kan anbefales.«
Karakteren 10
Kai Pedersen, Specialpædagogisk månedsblad, nr. 232, maj-juni 2023
Børn & Unge, 19. september 2023
Antal sider: 176
ISBN: 9788772166506
Udgave, år: 1. udgave, 2023
Oplag, år: 1. oplag, 2023
Udgivelse: 19-05-2023
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 20700