På tur i reformationens København
Vil du vide alt om reformationen i Danmark? Denne unikke guidebog tager dig med rundt til de historiske, teologiske og arkæologiske spor efter reformationen. De er skjult under moderne bygninger og vejbelægning, men de findes, og det handler blot om at se godt efter, når du bevæger dig rundt i Indre København.
1500-tallet er blandt de mest dramatiske perioder i Københavns historie. Især årene fra 1520 til 1540, hvor Martin Luthers reformationstanker slog ind over hovedstaden, og hvor konger kæmpede om magten – mod hinanden og mod den katolske kirke.
»Det var det rene Game of Thrones!«, siger bogens forfatter Morten Lander Andersen. »Tag nu f.eks. det stockholmske blodbad og Hans Tausens dødsdom«.
Under Vor Frue Kirke finder vi ruiner af middelalderkatedralen, Kong Hans Kælder fra 1400-tallet står næsten urørt, og Konsistoriehuset på universitetsgrunden er mindst lige så gammelt. Og selv der, hvor de fysiske spor er borte, lever fortællingen og historien stadig.
På tur i reformationens København præsenterer fakta og fortællinger, som du kan nyde hjemme fra lænestolen. Men den fungerer også som en praktisk guidebog til at tage med på gåtur og oplevelsesjagt i hovedstaden. Gennem 32 illustrerede kapitler får du hele historien om datidens kirkelige og politiske magtkampe. Læs om halshugningen af Torben Oxe i 1517, belejringen i 1524, Grevens Fejde, hungersnød og terrorstyre, de første lutheranere, Christian 3.’s proklamation af reformationens gennemførelse på Gammeltorv i 1536 og meget mere.
Fotograf: Lars Gundersen
»Jeg har brugt en dag på at læse På tur i reformationens København og jeg er begejstret. Min første indskydelse var: ”Den bog er bare for kort”. Morten Lander Andersen fører os igennem København i en fin kreds i middelalderbyen, og man bliver grebet af de gode historier og de små anekdoter. Jeg synes bogen adskiller sig ved at engagere læseren, og den er – oplever jeg – ikke skrevet til en bestemt målgruppe. […] Absolut en anbefalelsesværdig bog som henvender sig bredt til læsere med interesse for historie.«
Pernille Ødum Halse, konsulentchef
»Ja tak! Morten Lander Andersen sætter scenen fra starten med en god introduktion til reformationsårene – det er trods alt et par dage siden, jeg havde historie i skolen. […] Morten Lander Andersen serverer historien på en fremragende måde. […] Jeg er begejstret for bogen. Tak for en god læseoplevelse. Vil helt klart anbefale den til andre«.
Dorthe Mundbjerg, udviklingssygeplejerske
»Det gode ved at følge bogen og vandre mere slavisk på den rute, den anviser, er, at der ligger en stor gevinst gemt i, at der bliver trukket nogle linjer og anskueliggjort nogle sammenhænge mellem før- og efterhistorien. De foldes ud og bindes sløjfeagtigt sammen gennem gode fotos og forklaringer, og får reformationen i Danmark indplaceret. Derudover gør det persongalleri, vi møder med turguiden, og de steder og begivenheder, vi bliver konfronteret med, at vi mærker ’ånden’ fra tiden under og rundt om reformationen, samt antydningen af dens normer og brud. Det er guidens store kvalitet«.
Luther2017.dk
»God Københavner-guide med indblik i 1500-tallets dramatiske historie [...] Bogens format gør den velegnet til at have med i lommen, når man er på opdagelse i København. Der er barske beskrivelser af dramatiske begivenheder som Grevens Fejde, halshugningen af Torben Oxe i 1517, hungersnød og terrorstyre. En anvendelig guidebog, hvor læseren samtidig får historien om datidens kirkelige og politiske magtkampe«.
Bogpusheren.dk
5 stjerner - ★★★★★
»[…] en hurtigt læst lille bog med et godt blik for det gamle København og masser af spændende viden om reformationstiden (og faktisk også om senere tider). Den fungerer både, hvis man læser den fra den ene ende til den anden, eller hvis man bruger den som guide til en slentretur rundt i indre København«.
Bogblogger.dk
»Denne lille fine bog skiller sig ud fra mængden ved at fokusere på reformationtidens København og vel at mærke i form af en handy guidebog. Gennem 11 vandreture af vekslende længde præsenteres de arkæologiske, historiske og teologiske spor i 32 små kapitler. Forfatteren, der er cand.mag. i historie og religion, formidler stoffet godt, kyndigt og let læseligt, ligesom de velvalgte farveillustrationer, de små faktabokse, de gode bykort på omslagets indersider og det tiltalende layout gør bogen til en lille perle«.
Tommy P. Christensen, kulturhistoriker, MVU og cand.mag.
»Det er en overskuelig og samtidig dragende bog, der selv efter meget kort læsning kaster historiske oplysninger af sig, der styrker den større teologiske forståelse uden at prætendere en decideret teologisk optik. Ikke desto mindre leveres rige mængder af teologisk fakta mellem sidebenene på denne københavnerhistoriske guide«.
Folkeskolen
My Daily Read
5 stjerner - ★★★★★
Antal sider: 150
ISBN: 9788771188110
Udgave, år: 1, 2017
Oplag, år: 1, 2017
Udgivelse: 17-05-2017
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 12634