Ondskabens psykologi
Socialpsykologiske essaysHvad er ondskab, og hvad får mennesker til at udføre grusomme handlinger? Bogen forsøger at finde en psykologisk forklaring på, hvorfor nogle mennesker udfører onde, kyniske og modbydelige handlinger: Hvad driver dem? Er de født onde? Er de fortabt til en sag? Og hvad er ondskab og onde handlinger egentlig?
Man har troet, at det kun var mennesker med psykiske eller neurologiske afvigelser, der stod bag ondskaben. Efterhånden er der trådt et mere skræmmende billede frem. Det er chokerende, at torturbødlen, terroristen, videnskabsmanden og soldaten, der piner og ydmyger deres ofre, kan være en person, som er også er vores nabo, kollega eller ven. Disse mennesker har været udsat for systematiske, psykologiske påvirkningsstrategier, der fremmer ondskaben. Bogen diskuterer derfor også nogle af disse strategier.
Ondskab er ikke et individualpsykologisk fænomen. Den udøvende er i de fleste tilfælde kun det yderste led i et enestående komplekst system, der fremmer ondskab. Vedkommende er i en vis forstand bare den, der udfører det beskidte arbejde, som andre enheder og individer i systemet har planlagt.
Man hører oftest kun om antallet af ofre, men meget lidt om de overlevende og deres familiers langvarige lidelser. Man hører heller ikke så meget om de alvorlige belastninger, som professionelle behandlere af traumatiserede mennesker udsættes for. Gennem konkrete fortællinger fra mennesker, som på deres egen krop har oplevet ondskaben, diskuterer forfatterne også de dybe ar, handlingerne efterlader.
»Bogen er både med dens velskrevenhed og med dens saglighed kombineret med ’levet liv beretninger’ yderst læsevenlig. Den er én af de bøger man sluger, fordi man lever sig ind i den. Man forarges og frustreres, samtidig med at man bekymres for sine egne handlingspotentialer«.
Information
»Kan begrebet ondskab tilføre vores forståelse noget i videnskabelig forstand? Bogen giver ikke et definitivt svar, og det skal den bestemt ikke bebrejdes. Men den giver til gengæld masser af viden og indsigt i de mekanismer, der får mennesker til af begå grusomme handlinger«.
Per Schultz Jørgensen i Politiken
»... en velskrevet og veldokumenteret bog med en videnskabelig tilgang til et uhyggeligt men desværre relevant emne […] Det kan stærkt anbefales at købe et eksemplar af bogen til hjemmebiblioteket«.
Psykologiinformation
Antal sider: 272
ISBN: 9788778872173
Udgave, år: 1, 2004
Oplag, år: 5, 2019
Udgivelse: 01-08-2004
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 11761