Litterære mønstre
– fra middelalder til modernitetBogen giver et nyt perspektiv på den historiske læsning i dansk og har særlig vægt på de idé-, kultur- og kunsthistoriske strømninger i litteraturen fra middelalderen frem til og med sidste århundredeskifte.
Forfatteren lægger vægt på at vise de kulturelle landskaber, som har forandret sig over tid. Dermed opnår eleven en forståelse for, hvordan samspillet mellem skiftende idehistoriske anskuelser og samfundstyper skaber nye rammer og udtryksmuligheder for litteraturen.
Eksemplerne giver en solid ramme, som læreren kan bruge som grundlag for at udvælge øvrig litteratur, der passer til den givne undervisningssituation.
Bogen har bl.a. eksempler på folke- og trylleviser samt tekster fra Kingo, Holberg, Ewald, H.C. Andersen, Aarestrup, Bang, Pontoppidan, Rifbjerg, Kristensen og Strunge.
Den er skrevet til dansk på gymnasier, hf, VUC m.m. og indbyder til flerfagligt samarbejde med filosofi, billedkunst, samfundsfag og historie. Hvert kapitel indeholder udover de ide- og kulturhistoriske afsnit en række analyser og oplæg, der ud fra konkrete litterære eksempler trækker linjer til tidens tanker og disses betydning for litteraturens temaer og udtryksmåder. Hertil kommer forfatterbiografier og arbejdsspørgsmål.
»Det er afgjort en læseværdig bog baseret på centrale – om end meget klassiske – tekstnedslag. Og i øvrigt med eksemplarisk brug af supplerende billedmateriale, der fint rammer det litterære stof ind. Bestemt brugbar!«
Alf Gørup Theilgaard, lektor i dansk og billedkunst
»En fremragende litteraturhistorisk læsning, som udvælger nogle af de vigtigste tendenser gennem den danske og udenlandske ide- og litteraturhistorie«.
Søren Hellesøe Rasmussen, VUC Fyn
»Det er en dejlig overskuelig oversigtsbog til litteraturhistorien, og eleverne vil helt sikkert kunne få meget ud af at have den [...] Til hvert kapitel er det knyttet en oversigt. Denne kan være en stor hjælp for eleverne, og er meget enkel i sin opbygning, hvilket er et plus. Overordnet er det en meget overskuelig bog, der lever op til sit formål. [...] god og håndgribelig for eleverne at have med at gøre. Den er desuden overkommelig at læse for langt de fleste målgrupper«.
Caroline Nedermark, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus
»Et kærkomment værk for både undervisere og elever, der ønsker at danne sig et overblik over de vigtigste træk i 1000 års dansk litteratur«.
Jens Heiberg Plovdrup, Vordingborg Gymnasium & HF
»Det er et godt oversigtsværk over dansk litteraturs udvikling, og det er meget brugbart for dansklærere, der underviser i 1.g'ernes obligatoriske kronologiforløb eller i en litteraturhistorisk periode, og som lige skal have et overblik. [...] Jeg kan godt lide bogens layout, der gør den enkel at slå op i og giver lyst til at bladre rundt. Jeg vil i hvert fald foreslå vores faggruppe at købe et par eksemplarer til lærerværelset og til biblioteket«.
Anne Bøggild Bennekou, Greve Gymnasium
»[...] en bog, som jeg vil bruge fremover i min undervisning. Jeg vil derudover anbefale den som klassesæt på min skole [...]«.
Pernille Skafte, Kalundborg Gymnasium
»Arbejdsopgaverne er fokuseret på det karakteristiske i teksteksempler i forhold til perioden og peger selv på, hvad eleverne skal bemærke, så eleverne får hjælp til afkodning på tekstniveau. Det muliggør et større overskud til deres egen formidling og brug af de nye begreber, som hører til periodens litterære idéer og fremstillinger. Desuden har det den fordel, at man som underviser i mødet med ukendte tekster også får en smutvej i vurderingen af, hvordan man kan arbejde med teksteksemplerne, da spørgsmålene og teksteksempler virker meget gennemtænkte«.
Lærke Weng Jensen, Gymnasieskolen
5 stjerner - ★★★★★
Antal sider: 359
ISBN: 9788771186994
Udgave, år: 1, 2016
Oplag, år: 1, 2016
Udgivelse: 14-01-2016
Indbinding: Hæftet
Best.nr.: 10795