Elisabeth Jerichau Baumann
Maleren Elisabeth Jerichau Baumann vækkede opsigt, forargelse og beundring. I dag regnes hun for en af de helt store skikkelser i dansk nationalromantik, men hun blev aldrig accepteret i den danske kunstverden med sin udenlandske baggrund og en livsstil, der udfordrede 1800-tallets snævre kvindeidealer.
Den danske kunstverden vidste hverken ud eller ind, da den polsk-tyske maler Elisabeth Jerichau Baumann gjorde sin entré i København i 1848. Hun havde giftet sig med den berømte billedhugger Jens Adolf Jerichau og insisterede på at leve af sin malerkunst. Ikke nok med, at hun var kvinde: Hun malede for tysk, for internationalt, for udansk.
Elisabeth Jerichau Baumann udfordrede datidens forestillinger om, hvad en kvinde formåede, og hun forsøgte, trods kritik og kampe, at forene familieliv og karriere. Da hun ikke blev accepteret som dansk, gjorde hun den kosmopolitiske kunstneridentitet til sit særkende. Det betød, at hun blev kendt uden for Danmarks grænser, men også at hun måtte finde sig i, at hendes danskhedsfølelse blev mistænkeliggjort hjemme.
Trods kritikken blæste Elisabeth Jerichau Baumann aldrig omkuld, men blev stående. Netop det er værd at huske i dag, hvor danske kvinder på tværs af etnicitet og alder stadig kæmper for mere synlighed, accept og indflydelse. Denne udgivelse er den første af sin slags om kunstneren, der kombinerer en kunst- og kvindehistorisk tilgang.
Udgivelsen er en del af bogserien Kunstens kvinder, der formidler forskningsbaseret viden om både oversete og mere kendte kunstnere fra det 19. og 20. århundrede. Bøgerne aktualiserer kvindernes livsvilkår, deres kunst og karriere i et kvindehistorisk og formidlingsorienteret format.
»Det er vigtigt for denne anmelder at understrege, at Sine Krogh ikke på nogen måde har skrevet et ”kampskrift” om og for kvinder. Forfatteren holder sig i det store hele til det faktuelle, men beskriver naturligvis de problemer, Baumann oplever, når hun bevæger sig rundt i Europa, adskilt fra mand og børn. […] Sine Krogh har skrevet en fremragende bog som den første i den række af bøger, der nu står for tur, og vi glæder os til at anmelde dem alle, da vi fremover forventer det samme høje niveau som i den første udgivelse.«
Knud Meldgaard, OMNIBUS, uge 10
5 stjerner - ★★★★★
Tore Leifer, Frederiksborg nationalhistorisk Museum, 21. februar 2024 (podcast)
»Hvor er det en fin lille og meningsfuld bog, Sine Krogh har skrevet om denne fortræffelige kvinde, Elisabeth Jerichau Baumann«.
Louise Frevert, Kulturinformation, 24. marts 2024
5 stjerner - ★★★★★
»Bogen kommer på sine godt 120 sider godt rundt om kunstnerens mange facetter. Der er mange, og man bliver som læser blæst bagover af den vilje og den kraft, som dette menneske har besiddet og brugt på kunsten.«
Ida Munk, historie-online.dk, 13. marts 2024
»Kunsthistoriker Sine Krogh skriver godt og levende, så vi kommer tæt på Jerichau Baumann og fornemmer det utrolige pres, hun var udsat for ved ikke at følge borgerskabets normer for, hvordan en kvinde skulle leve.«
Bibliotekernes lektørudtalelse, 19. marts 2024
»En fremmed fugl i dansk kunstliv får velfortjent ny opmærksomhed […] Det er under alle omstændigheder godt for dansk kunsthistorie, at Elisabeth Jerichau Baumann bliver behandlet seriøst, og Sine Kroghs bog er spændende og tilgængelig for alle, der interesserer sig for kunst og dansk og europæisk kulturliv i det hele taget i 1800-tallet.«
Nikolaj Bøgh, POV International, 27. april 2024
Antal sider: 128
ISBN: 9788772168296
Udgave, år: 1, 2024
Oplag, år: 1, 2024
Udgivelse: 26-02-2024
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 20853