Indre ø
En familiefortælling og forsvindingshistorie med tråde til Danmarks besættelse og Den Kolde Krig.
Fire generationer af familien Johansen lever deres liv på Østerbro i København. Under den første nedlukning mister freelancejournalisten Ditte sin mormor og giver sig til at afdække historien om sin morfar, Kai, som hun aldrig har mødt. Han var modstandsmand og kommunist og indtog dermed en konfliktfyldt dobbeltrolle i sin samtid: fra helt og frihedskæmper ved befrielsen til fjende og forræder under Den Kolde Krig. Han rejste fra kone og to små børn på besøg i DDR – og kom aldrig tilbage …
Hos sin mor og onkel møder Ditte to fortællinger om hans liv og forsvinding, der på afgørende punkter ikke passer sammen. Hun får åbnet for et stykke fortiet familie- og danmarkshistorie og for den følelse af ensomhed, hun har fået i arv. Det bringer hende ikke kun tættere på hendes morfars skæbne, men også på sig selv – måske endda på grunden til, at hendes unge datter sidder strandet i en lukket lufthavn i Guatemala.
Vil det lykkes hende at finde svar på, hvad der skete med Kai?
Lydbog indlæst af Anders Gjellerup Koch
Cæcilie Lassen debuterede 16 år gammel i 1987 med romanen 'Simone'. Siden har hun udgivet en række populære historiske og samtidige romaner, senest revolutionsromanen 'Den ufortalte historie'. I sin nye roman vender Lassen tilbage til krigen og modstandsbevægelsen – et stof, hun første gang tog under behandling i romanen 'Lulu'.»Cæcilie Lassens Indre ø er en interessant besættelses-, koldkrigs- og samtidsroman om kommunisme som en politisk tro og en nedarvet identitet. […] med ’Indre ø’ har vi fået en realistisk fortælling, som skaber fortjent opmærksomhed om kommunisternes rolle under modstandskampen […]«
Klaus Rothstein, Weekendavisen, 13. april 2024
»Der er ikke én detalje, som man kan undvære, og det er flot i en 400 siders roman.«
Bogbanden, 9. februar 2024
5 stjerner - ★★★★★
»Udover at være gribende og spændende er det også en utrolig smuk bog.«
Bøgerne i mit liv, 11. februar 2024
4 stjerner - ★★★★
»Cæcilie Lassen skriver med kærlighed til sproget og den gode fortælling om fortielsens forgreninger gennem generationer. [...] Indre ø er en medrivende og vemodig fortælling, der husker os på historien og livets mangfoldigt vævede tæppe.«
Jette Holmgaard Greibe, Litteratursiden, 18. marts 2024
»Jeg var tryllebundet hele vejen igennem.«
Litteraturhesten, 12. februar 2024
5 stjerner - ★★★★★
»Hovedkaraktererne [...] krøb langt ind under huden på mig.«
Dupree Bigum, 17. februar 2024
4 stjerner - ★★★★
»Den er ren nydelse for alle med kærlighed til historiske romaner.«
Annemors bogblog, 19. februar 2024
5 stjerner - ★★★★★
»En gennemarbejdet flot og fængende historisk roman med et smukt sprog.«
Simone Karlas bøger, 21. februar 2024
André Bentsen, KøbenhavnLIV, 8. februar 2024 (interview)
»Først – det er en smuk og lækker bog og nej – man skal ikke skue hunden på hårene, men ærligt – det er bare den bedste følelse at sidde med en pæn bog mellem hænderne og hengive sig til en ny verden og en god fortælling. Og Indre ø er en god fortælling […] Historien er god og spændende og virker gennemarbejdet, og det var en fin og ny læseoplevelse.«
Shhh_morlæser, 4. marts 2024
5 stjerner - ★★★★★
»En fin slægtsroman om en del af danmarkshistorien, som der ikke er skrevet så meget om. De to spor flettes fint sammen og både karakterer og tid og sted skrives tydeligt frem for læseren. Sproget er dog ind imellem en smule indviklet, og der er forskellige fortælleteknikker på spil, som kan udfordre læseflowet en smule.«
Bibliotekernes lektørudtalelse, 5. marts 2024
»Cæcilie Lassen har skrevet en fantastisk roman, hvor man som læser virkelig mærker, at der er gennemresearchet, lige fra navnet på cigaretmærket, Kai ryger, området på Østerbro i 1940’'erne og frem. Det er ikke en let bog, som man flyver igennem, ikke fordi historien ikke er spændende, men fordi den er skrevet så godt, at man må have det hele med, der er mange personer, de mange detaljer, der også står mellem linjerne. Tak for historien om familien Johansen.«
Bogen på bordet, 6. marts 2024
»Lassen har bedrevet en fremragende roman, hvis fortælletråde strækker sig smukt undersøgende i tid og rum […] Romanen udfolder på fornem vis de spændinger og konflikter, besættelsestidens aktører tager med sig videre ind i livet og deres familier. […] Herfra lyder opfordringen: Få fat på Indre Ø! Køb den før din nabo! Det er en kvalitetsroman fuld af vid, nerve og fortælleglæde.«
Niels Olsen, POV International, 15. marts 2024
»Lassen har en let pen og er god til at skabe spænding, men hun er også god til at skildre mennesker og miljøer, og dialogerne er naturlige. […] Sammenfattende må man sige, at romanen er en hyldest til dem, der kæmpede i modstandsbevægelsen og efter krigen fortsatte kampen mod krig og kapitalisme med de omkostninger, det kunne have på mange områder. For en gammel DKU’er og DKP’er, der er nogenlunde jævnaldrende med Sonja, er det lidt af en nostalgirejse at læse bogen og genopleve sin egen tid, også selv om den er set, om man må sige, udefra.«
Margit Andersen, Kommunist, 26. marts 2024
»Med en troværdighed kommer man tæt på, mens man hvirvles ind i karakterernes liv. Detaljen i de små ting folder fortællingen ud til et blomsterhav af gennemarbejdet research, hvilket er fuldstændigt fremragende. Dette er danmarkshistorie, og det er lækkert. Man rives op gennem sidste halvdel af forrige århundrede på en yderst velskrevet og letlæselig måde. Kæmpe anbefaling til alle, der nyder dansk litteratur, der har det ekstra.«
Bogglæde, 23. marts 2024
5 stjerner - ★★★★★
»Lassen har begået et stort historisk værk, hvilket også var tilfældet med Den ufortalte historie, og hun beviser, at hun har en kæmpe viden om, hvad der rør sig i de tider, hun beskriver. […] Der er noget komplekst over både indhold og sætningsopbygning. Samtidig byder romanen på de smukkeste og mest finurlige formuleringer, hvilket giver blod på tanden til videre læsning.«
Hyggegeek_litteratur, 1. april 2024
Go’ morgen Danmark, 9. april 2024 (interview)
»Forfatteren har en meget talentfuld evne til at gøre de forskellige tider meget levende. Hun slår ned på noget vi alle kender fra den tid, så det føles som om vi er der også selvom vi aldrig har været der. […] Bogen er klart værd at læse. ❤«
Pipaluklaeser, 8. april 2024
»Cæcilie Lassen har en usædvanlig medrivende fortælleevne. Hun evner at beskrive personerne i få sætninger og du fornemmer at du kender dem. Ved at hun hele tiden tilføjer små detaljer om dem, kommer du tættere og tættere på og har lyst til at vide alt om dem. […] En strålende og anbefalelsesværdig bog.«
Louise Frevert, Kulturinformation, 10. april 2024
»[…] jeg kunne hurtigt fornemme, at det her er en bog, der kræver noget af sin læser. Sprogmæssigt folder Cæcilie Lassen sig ret vildt ud, og krøller sætninger på en sådan måde, at læsningen kræver fuld fokus. […] Først da jeg for alvor satte den tid af, som bogen kræver, begyndte siderne at flyde, og nød virkelig at læse historien om familien Johansen.«
Litteraturelsker, 21. april 2024
»Cæcilie Lassen skriver med stor kunnskap og pennen hennes er rett og slett nydelig.«
Wigdismaria, 29. april 2024
5 stjerner - ★★★★★
»[...] hvis man er interesseret i historie og især de danske forhold under den kolde krig, så er der meget at hente, for på en fin måde bliver ideologiske forskelligheder beskrevet.«
Bogblogger.dk, 2. maj 2024
Inger Tejlgaard Olesen Ravn, POV International, 5. maj 2024 (interview)
»Datteren Sonja, Dittes mor, forgudede sin far og gik sidenhen og håbede på, at han en dag ville vende tilbage. Hun bliver selv glødende kommunist, aktiv i DKU, men samtidig er hun nok den skæbne, man får det dybeste psykologiske indblik i, uanfægtet af al politik. Tværtimod fremstår hendes politiske engagement først og fremmest som en kærlighedserklæring til faren. Og en, der går og længes efter sin far, er en, det er let at identificere sig med.«
Karen Syberg, Information, 9. maj 2024
»Precis som i förra boken jag läste av författaren lyckas författaren få mig att känna med alla karaktärerna. Jag upplevde också Indre ø ovanligt berättad (på ett bra sätt :) ) rekommenderas till alla som vill läsa på danska.«
Plotlinesophie, 15. maj 2024
»Velskrevet og med en stor sanselighed, at man nærmest kan dufte empanadas-boden ved Land og Folk-festivalen i Fælledparken. En melankolsk grundtone om at være med og så alligevel ved siden af sin samtid. God og tankevækkende bog«
Vaerebrobibliotek, 14. juni 2024
»Bogens styrke er og det, der endte med at fange min interesse, den autentiske beskrivelse af hverdagslivet i en kommunistisk familie. Noget så langt fra ens egen udgangspunkt kan pludselig være interessant og øjenåbnende. Både fandt jeg det politiske godt beskrevet og let at forstå, men også det personlige i forhold til at brænde så meget for en ideologi vakte min interesse.«
Anettes Bookshelf, 19. juli 2024
5 stjerner - ★★★★★
Antal sider: 415
ISBN: 9788772167732
Udgave, år: 1, 2024
Oplag, år: 1, 2024
Udgivelse: 08-02-2024
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 20488