Vikarklar!
– guide til gode vikartimer i skolenHvad skal en vikar vide og kunne for at være en god underviser og ’den gode vikar’ for eleverne, deres læring, trivsel og fællesskaber i undervisning, frikvarter og SFO?
Cirka hver 10. undervisningstime i skolen er med vikar. Men hvad er egentlig en god vikar? Og hvordan kan skolen gøre vikaren klar og give vedkommende kompetencer, viden og værktøjer, der udvikler og støtter vikaren?
I dag stilles der krav til vikarerne på landets skoler om at gennemføre undervisningen og føre tilsyn, så eleverne kan føle sig trygge. Alligevel bliver vikarundervisning ofte forbundet med ringe læringsudbytte, larm, kaos og konflikter eller med ren hygge, fritime, rundbold og tidligt fri.
Vikarklar! giver viden og værktøjer inden for centrale pædagogisk-didaktiske områder, der er en forudsætning for, at vikaren kan planlægge og lave god undervisning og tilsyn. Bogen styrker desuden vikarrollen gennem viden om klasseledelse, relationer og samarbejde – nogle af de vigtigste ting at kende til, når man skal være en god vikar.
Vikarklar! er en håndsrækning til vikarer, men også til skolens ledelse og andre fagpersoner i grundskolen og SFO. Bogen er desuden relevant for PPR samt nyuddannede lærere og pædagoger.
»Bogens dækker alle aspekter af en undervisers hverdag, med konkrete praksis eksempler og tydelige anvisninger for hvad man skal (ikke) gøre for at skabe variation, relationer differentiering, tydelig klasseledelse og et trygt læringsmiljø. Bogen tager afsæt i et anerkendende ressource-børnesyn med fokus på low arousal og løsningsfokuseret tilgang til konflikthåndtering. Bogen er et must for vikarer og nye lærere og pædagoger, men også nyttig og relevant for garvede personale og ressourcepersoner [...] Med bogen får vikarerne et sprog, hvor det normaliseres, at der kan opstå konflikter, så man ikke føler sig alene eller forkert i ikke at lykkes/få en svær start. Jeg anbefaler skolers ledelse og personale at understøtte deres vikarer ved at give dem denne bog, som et godt fundament for vikarerne og vores elevers skyld.«
Mette Ann Underlien, socialfaglig leder i Skole- og PPR-center
»I bogen “Vikarklar!” formår Heidi Honig Spring at give centrale værktøjer og præsentere retningslinjer, der er mere efterspurgte end nogensinde før. Gennem udlægning af strukturer, icebreakers, øvelser, modeller, rituellepraksisser, regler og relationer giver bogen centrale svar på de problematikker, vikaren står overfor i mødet med en vigtig men også til tider uoverskuelig opgave. Jeg ser bogen som en efterspurgt grunduddannelse ikke bare for det stigende antal vikarer, men også som fundament for hvad det generelt vil sige at være en god lærer. Netop dette fundament vil altid komme vikaren, skolen og ikke mindst en mangfoldig gruppe af elever til gode, og dette er nu engang den vigtigeste opgave som vikar at sikre både fagligheden og det gode møde med eleverne.«
Markus Kloppenborg Vellev, tidligere mangeårig vikar i Folkeskolen og nuværende adjunkt i Gymnasieskolen
»På 100 sider lykkedes det Heidi Spring at give en indflyvning til lærerfaget. Bogen er målrettet vikarer, men kan med fordel også læses af nyuddannede, lærerstuderende og den vikarkoordinator, der ønsker at opkvalificere sin onboarding. Bogen er direkte og nærværende, så man kan snuppe f.eks. vendinger til overgange i undervisningen, motivere elever og kommunikation med kolleger og forældre. Især afsnittene omkring konstruktiv uro og differentiering giver både et sprog og nogle handlemuligheder for både garvede og nye vikarer – både til tilkaldevikaren og vikaren med fast skema.
Vikarklar! burde være tilgængelig for alle vikarer, for det vil løfte kvaliteten af vikartimer, og vi er afhængige af dygtige vikarer. Og hvem ved, måske vil Vikarklar! give så mange succeser, at flere får lyst til at læse til lærer.«
Maike Raahauge, skoleleder
Antal sider: 106
ISBN: 9788776230739
Udgave, år: 1, 2025
Oplag, år: 1, 2025
Udgivelse: 11-03-2025
Indbinding: Paperback m. flapper
Best.nr.: 21549