Skolefravær
– forståelser og handlemulighederBag klasseværelsets tomme stol gemmer der sig ofte et barn i mistrivsel, som med sit fravær og adfærd fortæller os, at der er noget, der ikke er, som det skal være.
Når børn og unge efterlader en tom stol i klasselokalet, er der altid gode grunde til det – også når begrundelserne umiddelbart kan være svære at få øje på. Børns og unges længerevarende skolefravær kan imidlertid have store konsekvenser for både det fraværende barn, klassen og de voksne omkring barnet; fraværet kan hos alle parter skabe afmagt, desperation og tvivl.
Denne bog tager afsæt i forfatternes mangeårige praksiserfaringer med længerevarende skolefravær og skolefraværsadfærd og giver praksisnære og konkrete bud på, hvordan man kan:
- forstå skolefravær som kommunikation til omgivelserne
- inddrage børnenes perspektiver
- skræddersy indsatser på tværs af barnets liv
- samarbejde om skolefravær og modvirke afmagt.
Bogen henvender sig til alle, der ønsker viden om, hvorfor børn og unges fravær og tilbagetrækning kan være den bedst mulige løsning i den givne situation, og ikke mindst til alle, der søger ideer om, hvad man kan stille op, når skolefravær bliver en del af hverdagen.
Skolefravær rummer desuden to kapitler af Børns Vilkår.
Uanset om du er lærer, pædagog, psykolog, socialrådgiver, familiebehandler eller forælder til et barn med fraværsadfærd, vil du kunne finde inspiration i bogen.
Med bridrag fra Børns Vilkår
Camilla Printz og Mai Juul Andersen er er autoriserede psykologer og har siden 2018 været en del af udviklingen og ledelsen af Hvidovre Kommunes skolefraværsindsats U-start, som i 2021 vandt Det Kriminalpræventive Råds pris for arbejdet med bekymrende skolefravær.Camilla er faglig leder på Poppelgården Familiecenter og Mai arbejder som selvstændig psykolog og VISO-specialist. De har samarbejdet i en lang årrække og afholder kurser, uddannelser og foredrag om bl.a. skolefravær, barnets perspektiv, familiebehandling og tværgående samarbejde.
De har udgivet flere artikler om børn, unge og deres vigtige voksne og er eksterne lektorer ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet.
»Arbejder I med børn med skolefravær, eller er I forældre til børn med skolefravær, så skal I købe bogen!«
Anne Vestergaard Jensen, leder af videnscenter ’Fonden Drive’, 7. oktober 2024
»Det er en virkelig god bog, som både giver en god forståelse af fraværsproblematikkerne samt inspiration og værktøjer til at kunne hjælpe elever med at tage kampen om med fraværet. En fagligt velbegrundet udgivelse, som samtidig er skrevet i et letlæseligt sprog […] Anbefales varmt!«
Bibliotekernes lektørudtalelse, 14. oktober 2024
»Den er så velskrevet også inspirerende på alle måder, særligt med alle børnenes og forældrenes stemmer i, som får en til at sidde med tåre og klump i halsen. […] Der er brugbare konkrete redskaber, og hele bogen peger på, at det skal løses kontekstuelt, relationelt og dynamisk, og at måden, vi skaber læring og trivsel på, er det, vi skaber sammen. Det er for mig, som havde jeg selv skrevet den, jeg er vild med den.«
Anne Søgaard, Vensomhed, 23. oktober 2024
»Camilla Printz og Mai Juul Andersen tager livtag med kompleksiteten på en måde, hvor de hverken falder for fristelsen til simpel adfærdsregulering og quick-fixløsninger eller til praksisfjerne refleksioner. Bogen er velskrevet og gennemsyret af, at forfatternes brede og praktiske erfaringer hviler på en solid teoretisk forståelse for de mange faktorer, der har indflydelse på skolefravær som relativt nyt fænomen. Det gør indholdet overbevisende, troværdig – og nyttig. Hvor er det befriende at møde en systematisk, begrundet og anvendelig indsats uden nødvendig brug af forudbestemte trin og rækkefølger.«
Jørn Nielsen, Folkeskolen, 13. november 2024
Kanariefuglens stemmer, Socialt Indblik, 14. november 2024 (interview)
Julie Gindrup, Skolemonitor, 20. november 2024 (interview)
Antal sider: 230
ISBN: 9788772168142
Udgave, år: 1, 2024
Oplag, år: 1, 2024
Udgivelse: 26-09-2024
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 21106