Qullissat
Byen der ikke vil døI perioden 1969-1972 tvangsflyttede man 1.100 mennesker fra minebyen Qullissat til andre dele af Grønland. Bogen fortæller – som den første – historien om tvangsflytningen.
Venner, naboer og familie blev spredt ud over 2.000 km – en afstand som fra København til Istanbul. Og i dag står den forladte by tilbage som en alvorlig påmindelse om, hvor galt det kan gå, når man nedlægger en by og overser, at det er mennesker, man har med at gøre.
Bogens forfatter, Søren Peder Sørensen, har over tre somre besøgt den nedlagte kulmineby, hvor han har interviewet fraflyttede, der sommer efter sommer vender tilbage for at genfinde 'deres tabte paradis'.
Flytningen fik smertelige følger, som mange af de tidligere beboere stadig er berørt af. Alligevel er flytningen dårligt belyst i både Grønland og Danmark. Og mange spørgsmål trænger sig på: Hvem stod bag? Og hvorfor?
Emnet er højaktuelt i en tid, hvor der er særligt fokus på den fremtidige udvinding af mineralske råstoffer i Grønland. Qullissat var den første industrielle arbejdsplads i Grønland, hvor man udnyttede mineralforekomster.
Leif Tuxens fotografier illustrerer smukt den afsides beliggende spøgelsesby på nordsiden af Diskoøen ud for Grønlands vestkyst.
Med fotos af Leif Tuxen.
»Det er den bedste bog om det grønlandske samfund, jeg nogen sinde har læst. […] Det er godt boghåndværk. Teksten er ledsaget af fotografier, som man får lyst til at klippe ud, ramme ind og hænge op. De skulle så bare være noget større. Teksten er skrevet i et sprog, der danner sine egne billeder på den indre tankevæg. […] Det er gribende læsning. Ikke på den sentimentale måde, men som indsigtsfulde beskrivelser af det enkelte menneske i forhold til det omgivende samfund. Beskrivelser og interviews kommer i bogen som perler på en snor, blandet op med historiske tilbageblik«.
Kamikposten.dk
»Bogen er et sjældent forsøg på en samlet gennemgang af [tvangsflytningen], en kilde til baggrund om denne konflikt og dette kontroversielle emne, ligesom sagen om Qullissats lukning, og dermed også denne bog, kan tjene som pædagogisk og beskrivende eksempel på de konflikter i øvrigt, der igennem tiden er opstået, når dansk og grønlandsk kultur mødes, og når den tidligere danske overhøjhed mere eller mindre selvforskyldt har gjort sig upopulær i Grønland. [...] Bogen indeholder også gode oversiger, som f.eks. tidslinjer, ordforklaringer, personlister og luftfotos med forklaringer«.
Arktiskeanmeldelser.dk
»[…] pragtværk ’Qullissat. Byen der ikke vil dø’. Tekst og billeder spiller her sammen til en helstøbt fremstilling af byen […] Bogen kan og skal læses som de fraflyttedes egen beretning, der rummer stor og berettiget stolthed«.
Sermitsiaq
»Det er en meget flot, hjertegribende og læseværdig bog, som Søren Peder Sørensen og Leif Tuxen har lavet. […] Bogen har en meget flot billedside, både historiske og nutidige billeder, og forfatteren har været grundig i sin research. Bogen er pligtlæsning for alle, der interesserer sig for øen højt mod nord«.
Per B. Christensen, direktør i Næstved Kommune i Danske Kommuner
5 stjerner - ★★★★★
»En ualmindelig vellykket og tankevækkende bog […] i ord og billeder en stærk og vedkommende fortælling, som gør Grønland, den grønlandske befolkning og de grønlandske udfordringer nærværende for læseren. Fortællingen om Qullissat er med denne vellykkede bog en overraskende god indgang til at forstå og holde af broderparten af det danske rigsfællesskab«.
Kristeligt Dagblad
Arbejderen
5 stjerner - ★★★★★
»Det er blandt byens gamle indbyggere, at forfatteren får fortalt historien, så man kan følge med i udviklingen. Eller afviklingen, må man vel sige. Som blev gennemført med bureaukratisk dogmatisme, fjernstyret fra København. Det er et kapitel i den grønlandske historie, som alle helst har villet glemme, der her bredes ud. Godt at den er blevet det«.
Politiken.dk
4 stjerner - ★★★★
Antal sider: 200
ISBN: 9788772165042
Udgave, år: 2, 2021
Oplag, år: 1, 2021
Udgivelse: 07-10-2021
Indbinding: Paperback m. flapper
Best.nr.: 12657