Optimismens politik
– skabelsen af uværdigt trængende borgereHvis man kan arbejde, så skal man! Dette fokus på potentiale og ressourcer får en stor gruppe udsatte borgere til at føle, at de ikke har mulighed for at honorere de opstillede krav. Optimismens politik ser på konsekvenserne af den beskæftigelsespolitik, der er blevet ført siden slutningen af 1990'erne.
Den udsatte borger er blevet ’aktivitetsparat’, og det afgørende forhold er ikke længere, hvilket problem, borgeren vurderes at tumle med, men hvor godt vedkommende matcher arbejdsmarkedet.
Færre får tilkendt førtidspension, og flere og flere af de, der modtager kontanthjælp, vurderes at være parate til at tage en uddannelse eller at kunne arbejde. Kommuner, der genvurderer deres udsatte borgere for at finde ud af, at de faktisk godt kan arbejde, hyldes som tidens helt store socialpolitiske successer.
De ledige bliver til uværdigt trængende: De kan godt, men vil ikke, siger man – og derfor er det rimeligt at møde dem med hårdføre midler. Samtidig føler de udsatte borgere ikke, at de kan leve op til de mange krav.
I Optimismens politik undersøger Mathias Herup Nielsen, hvad der er det politiske rationale bag beskæftigelsespolitikkens nye ’ja-hat’. I bogen udpeger han nogle af de konsekvenser, udviklingen har haft.
»En ny, fremragende fagbog viser, hvordan social- og beskæftigelsespolitikken igennem de seneste to årtier har mistet jordforbindelsen og bygget på optimistiske vrangforestillinger om, hvad syge mennesker skal kunne«.
Lisbeth Riisager Henriksen i A4 Nu
»En bog der på en klar og overskuelig måde, også for den almindelige læser, klargør hvor systemet har sat den enkelte, udsatte borger gennem årene.«
Bogsyn
»Bogens stærkeste sider – og dem er der rigtigt mange af – ligger i den klare beskrivelse af sprogbrugen om de socialt udsatte. Koblingen mellem Optimismens politik og neoliberalismen, positiv psykologi og individualiseringen i menneskeopfattelsen er ligeledes skarpt tænkt [...] Det dybdeborende opgør med aktiveringspolitikkens grundlag har jeg aldrig mødt så præcist gennemført.«
Solidaritet
»[…] velresearchet, gennemarbejdet og let overskuelig gennemgang af både bevæggrunden bag, men også konsekvenserne af politikken. Bogen formår at være overvejende upartisk og fremstiller fakta på en måde, så alle læsere kan tilgå informationen. […] Bogen er utrolig spændende læsning, og den rammesætter det moderne velfærdssamfund a la 2019 præcist og med en skarp pen.«
@kshdkboeger, bogblogger på instagram
4 stjerner - ★★★★
»Hvis du kun har tid til at læse én bog om forandringen i dansk social- og beskæftigelsespolitik i de seneste årtier, så er Mathias Herup Nielsens ’Optimismens Politik’ et fremragende værk, som du må og skal læse. Ja, faktisk burde den være pligtlæsning for alle med interesse for området — ikke mindst politikere, studerende indenfor samfundsfag, journalister og alle med almindelig samfundsinteresse. Bogen er skrevet letlæseligt og meget pædagogisk.«
Hjerneskadet
Antal sider: 160
ISBN: 9788772161396
Udgave, år: 1, 2019
Oplag, år: 1, 2019
Udgivelse: 26-08-2019
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 11839