Den Spanske Borgerkrig
– mellem stormagtspolitik og idealismeDen Spanske Borgerkrig var en skelsættende begivenhed i 30’erne, og 'Den spanske sag' blev et omtalt emne i den vestlige verden. Bogen redegør for udviklingen i Spanien frem til borgerkrigens afslutning i foråret 1939.
Forfatteren beskriver de stormagtspolitiske forviklinger, som fik betydning for borgerkrigens forløb (fra juli 1936 frem til 1939) og senere for 2. Verdenskrig. Et væsentligt aspekt i denne forbindelse er stormagternes overvejelser om, hvorvidt de skulle involvere sig i Spanien. Derudover redegøres der for selve forløbet af borgerkrigen, ligesom hjælpen udefra beskrives.
Spanien blev fra 1936 en skueplads for nationale, såvel som for religiøse magtgrupper og for sammenstødet mellem forskellige ideologier – spændende fra fascismen til kommunismen. De mange frivillige – herunder mere end 500 fra Danmark – som strømmede til Spanien, var optændt af idealisme. Mange gav deres liv for at forsvare demokratiet.
Bogen indgår i serien His2rie, der er et netbaseret undervisningsmateriale specielt tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet: stx, hf og hhx.
»…interessant [med] en fremstilling på dansk, der ikke beskriver Franco-siden som total skurk-agtig og ødelæggende for det spanske folk. […] en af [bogens] fortjenester er, at den klart viser sammenhængen mellem Stalins politik og udviklingen på den republikanske side i borgerkrigen. [...] velegnet til undervisningsbrug i gymnasiet [...]«.
Noter
»... forhåbentlig kan Stig Pedersens bog medvirke til, at den spanske borgerkrigs sociale eksperimenter ikke helt bliver glemt«.
Gymnasieskolen
»[…] en glimrende bog om krigen, dens forudsætninger og følger. Den er velillustreret og læseværdig«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
Antal sider: 187
ISBN: 9788778871916
Udgave, år: 1, 2005
Oplag, år: 3, 2019
Udgivelse: 01-01-2005
Indbinding: Hæftet
Best.nr.: 7411