Jens Sigsgaard
Mit liv i pædagogikkenJens Sigsgaard: Mit liv i pædagogikken er Jens Sigsgaards egne levnedsbeskrivelser samt en stor del af hans uddybende kommentarer dertil. Udover at være forfatter til 'Palle alene i verden', var Sigsgaard en stor pædagog.
Jens Sigsgaard (1910-1991) var psykolog, forfatter og forstander for Frøbelsseminariet – blandt mange andre ting. Han forstod ubesværet at flette pædagogiske holdninger, værdier og diskussioner ind i fortællingen om sit liv i den pædagogiske profession.
Han var optaget af leg og legepladser, skabende arbejde, børns deltagelse i livet og deres muligheder for at gøre sig deres egne erfaringer uden voksenopsyn. Men ikke mindst er han kendt for at have skrevet en lang række børnebøger, hvoraf 'Palle alene i verden' er den mest kendteste og er oversat til talrige sprog.
Jens Sigsgaard: Mit liv i pædagogikken er Sigsgaards egne ord. Han skrev sine levnedsbeskrivelser mellem 1980-1986 efter Ordenskapitlets ønske i forbindelse med, at han fik tildelt Ridderkorset i 1980. Efter afleveringen supplerede han levnedsbeskrivelserne med uddybende kommentarer, hvoraf flere af disse er med i bogen.
Det er en fortælling om en mands liv, men også hans egen beskrivelse af hans liv, handlinger, tanker og refleksioner – det indtryk, han gjorde på dem og de på ham.
Bogen henvender sig til alle med en interesse for Jens Sigsgaard, hans forfatterskab og virke, men også dem med interesse for dansk pædagogikhistorie.
Med forord af Erik Sigsgaard og Peter Sigsgaard samt introduktion ved Claus Henriksen.
»Bogen er en guldgrube for pædagoger, undervisere og forskere. Der er tale om en unik pædagogisk historieskrivning, der ikke bare omtaler eksisterende viden, men som også afdækker helt nye dimensioner fra småbørnspædagogikkens skatkammer. [...] Kort sagt er Jens Sigsgaard: Mit liv i pædagogikken allerede ved sin udgivelse blevet en pædagogisk klassiker.«
Stig Broström, professor emeritus på DPU
» Landmandssønnen har fået sit fine levnedsløb beskrevet på en ualmindelig vedkommende facon. Bogen er så absolut ikke kun for fagpædagoger, men alle, som interesserer sig for børn og en på alle måder stor forfatter.
Kun har jeg en lille beklagelse, denne bog skulle ikke have været på 191 sider, men 491 sider.«
Steen Flemming Jørgensen, rektor emeritus
»Jeg har med stor fornøjelse læst bogen. Den giver baggrund for at forstå, hvordan en række usædvanlige initiativer er kommet til verden i Danmark. [...] Det betyder, at der er god ny viden at hente for mange faggrupper, som vil have historisk viden. Jeg vil fremhæve pædagoger, lærere, sociologer, psykologer og også dem, der studerer børnelitteratur.«
Ulla Liberg, lektor i pædagogik
»Som pædagoger må vi takke for Jens Sigsgaards engagement i pædagogikken. Han ville legen og det skabende og deltagende i livets brogede mangfoldighed, som Claus Henriksen skriver i sin introduktion. Alt dette forklædt som børnehavepædagogik.
Og så er han er måske ligefrem evig aktuel? I hvert fald i mine ører: “At forholde sig ortodokst til det ene eller andet system er en ensidighed, der ikke kan harmonere med vor tids syn på børneopdragelsen”. Ja tak, Sigsgaard. Det kunne vi som pædagoger lære noget af.«
PETERgogikum, 25. april 2023
»Levnedsberetningen har indtil videre samlet støv i familiens gemmer og i Jens og Kirsten Sigsgaards private papirer på Det kongelige bibliotek. Det er således yderst fortjenstfuldt, at Claus Henriksen – med familiens tilladelse – har støvet den af, forsynet den med noter og illustrationer og sørget for udgivelsen. Det er der kommet en meget smuk bog ud af, som med glæde kan læses i en liggestol på en solvarm forårsdag.«
Ning de Coninck-Smith, historie-online.dk, 26. april 2023
Antal sider: 192
ISBN: 9788772166155
Udgave, år: 1, 2023
Oplag, år: 1, 2023
Udgivelse: 27-04-2023
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 20480