Identitet
– om identitetsproblemer og det særligt privilegerede i tidens kunstkulturHvad sammenbinder købet af et omdiskuteret maleri fra 1880’erne for et millionbeløb til et statsligt museum, et aktuelt skulpturelt monument for en vestindisk oprørsleder og dumpningen i Københavns Havn af en royal gipsbuste? Få svaret i bogen her, der hudfletter tidens identitetspolitik i den danske kunstverden.
Kunsthistoriker Lennart Gottlieb kritiserer – og debatterer – i Identitet tidens privilegerede emner i kunstkulturen og tilgangen til dem: kvindelige kunstnere, identitetssøgen, dansk kolonihistorie og antiracisme.
Bogen er en utraditionel, på samme tid let humoristisk og alvorligt undersøgende fortælling om kunst og særbehandling, om fortrængning og om populisme og de riges ret. Forfatteren kritiserer også identitetsløse museer og det stadigt tættere forhold mellem institutionsledelser og de skattebegunstigede fonde, der støtter tiltagene.
Han går således direkte op imod aktuelle tilgange til kunsten, der negligerer det kunstneriske, og han udfordrer kunsthistorikere, der promoverer en påfaldende tendens til forstillelse og ønskede mistolkninger, især tidens velmenende woke antikolonialister og antiracister, der hverken vil eller kan forholde sig til den danske historie og dens klassekampe og undertrykte.
Læs bogen, hvis du vil have et nuanceret indblik i og en anderledes tilgang til debatten om identitet, køn og historieforståelse på de danske kunstmuseer.
»Lennart Gottlieb taler ex chatedra. Lidt docerende, kunne man sige, dog ikke helt uden selvindsigt. Han taler også som repræsentant for sin generation af kunsthistorikere og kunstnere, selv om han også modsiges af nogle af sine jævnaldrende kollegaer, ikke mindst Mikael Wivel. Gottlieb kan imidlertid ikke afskrives som bare en gammel sur mand, der har haft sin tid. Han har et skarpt blik og en spids pen. Især hans kritik af den ideologiserede museumsvirksomhed og kunstteori er hele bogen værd.«
Jes Fabricius Møller, Historieanmeldelser.blogspot.com
»Faktum er, set med mine øjne, at Lennart Gottlieb langt hen ad vejen har ramt rigtigt i mange af sine anklager mod det kunsthistoriske og kunstæstetiske parnas. […] Gottlieb har en pointe, når han i begyndelsen sidestiller den politisering og ensretning, som fandt sted i 1970’erne med den nyorientering mod både køn, identitet, etnicitet m.m. som diverse kunstinstitutioner nu underordner sig, det være sig museer som forskere – og kan jeg tilføje – teatre m.m. […] Tak for en underholdende bog.«
Ulla Strømberg, Kulturkupeen.dk
4 stjerner - ★★★★
»Han taler om kunsthistorikere, som ikke kan se. Som ikke er i stand til at skelne skidt fra kanel, fordi de har identitetsspørgsmålets troldsplint i øjet. Det er forrygende snak. Skarpt og spydigt. […] Det er glimrende magtkritik, når han går i kødet på fondene og i et afsnit forsøger at trække tråde mellem store fondsbestyrelser og museumsbestyrelser og ledere. Det bør alle, som beskæftiger sig med kritisk kulturjournalistik, læse. […] Det er i det hele taget spændende som en krimi og kaotisk læsning. Især hvis man interesserer sig for samtidens indentitetsbårne kulturkrig.«
Politiken
»Tankevækkende og højaktuel bog, som tydeligvis er skrevet af en vidende mand, som har meget på hjerte. Gottlieb er velskrivende ud over det sædvanlige og går til stålet på en sådan måde, at flere givet vis vil føle sig truet.«
Bibliotekernes lektørudtalelse
»[…] ignorerer man Lennart Gottliebs pointer, eller lader man hans bøse fremtoning skygge for hans meget relevante argumenter, fjerner man en klar og kritisk stemme i tidens nogle gange meget ophidsede debat.«
Tom Jørgensen, Jyllands-Posten
»Lennart Gottliebs lille, men vægtige bog ’Identitet’.«
Folketingsmedlem Henrik Dahl (LA), Berlingske
»'Identitet' er en engageret, original og meget bramfri bog, og der bliver ikke lagt fingre imellem. Det er sådan set velgørende, og uanset om man er enig i alle dens konklusioner eller ej, er den velargumenteret og bør vække til eftertanke.«
Nikolaj Bøgh, POV International
»Identitet [er] en meget velkommen, lille udgivelse, der tør stå fast, selv om den godt ved at kritikken af den med garanti nærmest er startet allerede før første side er blevet læst færdig.«
Torben Bille, Kulturkapellet
Antal sider: 128
ISBN: 9788772165202
Udgave, år: 1, 2021
Oplag, år: 1, 2021
Udgivelse: 29-10-2021
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 9672