Børnene i kunstnerbyen
I 1943 flyttede en række unge kunstnerfamilier ind i en lille afgrænset bebyggelse ved Utterslev Mose – Atelierhusene. Børnene i kunstnerbyen er den spændende beretning om en lille gruppe børns opvækst i en tidslomme i Danmark – et børneliv der ebbede ud i løbet af 1970’erne og aldrig kom igen.
Arkitekt Viggo Møller Jensens berømte ’Atelierhusene’ ved Utterslev Mose i København har ikke kun haft betydning for kunstnere, der har boet der. Bebyggelsen var også en ramme om mange familier og et særligt børneliv, der udviklede sig, da unge kunstnerfamilier i slutningen af besættelsen og i årene frem flyttede ud i de nybyggede huse.
Den var præget af de voksnes kunstneriske arbejde, de var ofte totalt fordybet i deres projekter, og det gav stor frihed til børnene. Derfor udviklede der sig et børnefællesskab, som kom til at præge børnene lang tid fremover.
Men det hele var ikke blot en dans på roser. Der var også skilsmisser, konfliktfyldt konkurrence mellem forældre, der kæmpede om de samme positioner i den kunstneriske verden. Og der var kolde og dårligt opvarmede huse. Der var bestemt også små kår med genbrug af aflagt tøj. Atelierhusene var socialt boligbyggeri i en tid, hvor der ikke var plads til den velfærd, vi kender i dag.
»Børnene i Kunstnerbyen er anvendelig i min pædagogikundervisning, da den er en levende fortælling om den intense atmosfære, der gør sig gældende i dette tætte og komprimerede opvækstmiljø, der skabte et særligt børneliv. Bogen har et flydende, levende og letlæst sprog, der bringer læseren tilbage i tiden, og man får en følelse af at være der selv. [...] Det er en skøn læsning, og jeg anbefaler bogen til alle med interesse for børn, historie, arkitektur og kunst.«
Stig Broström, professor emeritus på DPU
»Bogen er veldisponeret, og der er god sammenhæng mellem billeder og tekst. Indholdet udfordrer fremmedstyring af børn i daginstitutioner og indskoling. [...] Det var inspirerende at læse børneudsagn om reformpædagogik og de kendte reformpædagoger.«
Eva Rowley, psykolog og psykoanalytisk psykoterapeut
»Bogen [...] er rigt illustreret med samtidige fotografier, kunstværker og børnetegninger. Den danner en smuk sløjfe på de mange beskrivelser, der tidligere er kommet om Kunstnerboligerne, som har været set fra et voksent perspektiv.«
Lennart Frandsen, Bispebjerg Bydelsavis, 30. januar 2023
»[…] en fornem tekst- og fotobog om de børn, der voksede op i afdelingen, skrevet af Peter Villads Vedel, der selv var barn i kunstnerbyen. […] ’Børnene i Kunstnerbyen’ skildrer børnenes hverdag, forholdet til kammeraterne uden for bebyggelsen, forholdet mellem forældrene, den økonomiske situation. Bogen lader børnene selv komme til orde gennem mange fine, små erindringsbilleder.«
Erik Lorentz Larsen, fsb.dk, 9. marts 2023
»'Børnene i Kunstnerbyen' skildrer børnenes hverdag, forholdet til kammeraterne uden for bebyggelsen, forholdet mellem forældrene, den økonomiske situation. Bogen lader børnene selv komme til orde gennem mange fine, små erindringsbilleder.«
Byens Boligforeninger, 1. maj 2023
»Da børn i alle aldre legede sammen og passede sig selv, gik det lystigt og risikabelt til. En ny bog giver glimt af en ganske særlig opvækst.«
Søren Vinterberg, Politiken, 24. maj 2023
»Som læser kan du blive inspireret til at inddrage børneliv og erindringsproblematikker i dit arbejde med historien, - og du kan invitere eleverne til at arbejde for eksempel ud fra HistorieLabs og DRs undervisningsmateriale om ’Barndommen’.«
Anne Melillo, Noter, juni 2023
Antal sider: 168
ISBN: 9788772165561
Udgave, år: 1, 2023
Oplag, år: 1, 2023
Udgivelse: 23-01-2023
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 20313