Al den snak om læring
– arven fra Piaget og Vygotsky i socio-eksistentiel belysningEr du også træt af den evige debat om læring, hvor fordommene fyger, men resultaterne mangler? Så er Al den snak om læring et kærkomment indspark. Her præsenter Steen Beck en ny og tredje position i læringsdebatten: det socio-eksistentielle perspektiv, der stiler mod resultater frem for mudderkastning.
Begrebet læring skaber i disse år stor debat; både på og omkring vores uddannelsesinstitutioner går bølgerne højt. På den ene side skal læring redde os danskere i den globale konkurrence. På den anden side bør læring ikke kunne måles og vejes.
Men debatten er endt i fordomme og sniksnak. Den bør ikke handle om at diskutere og kritisere, men om at bidrage til, hvordan man kan forstå selve kernen i al uddannelse: relationen mellem den undervisende lærer og den lærende elev.
Det er udgangspunktet for Al den snak om læring. Steen Beck har genlæst den klassiske læringsteori fra Lev Vygotsky og Jean Piaget, som han krydser med de moderne positioner fra bl.a. John Hattie, Gert Biesta, Knud Illeris og Roger Säljö. Det resulterer i en tredje vej i læringsdebatten: det socio-eksistentielle perspektiv.
Denne tredje vej fokuserer på læringens sociale og kulturelle kontekst, det enkelte menneske, der lærer, samt på en vedvarende interesse for frihed og styring i undervisningen. Det baner vej uden om den fastlåste debat og viser hen til et perspektiv, hvor der er plads til selve læringen.
Bogen henvender sig til alle, der underviser i den danske grundskole og på ungdomsuddannelserne, eller som beskæftiger sig med didaktik og læring på de videregående uddannelser samt beslutningstagere på området.
»Al den snak om læring er en interessant og brugbar bog, der i høj grad kan inddrages og bruges til refleksion over egen praksis, når man arbejder med undervisning.«
Søs Wang-Holm, specialpædagog
»Det var igen en stor oplevelse at læse en bog af Steen Beck – en mester i at gøre læseoplevelsen til en rejse, man ikke ønsker skal slutte.«
Jan Kjærgaard Hansen, socialpædagog
»Det er en teoretisk velfunderet udgivelse, som giver både studerende samt aktive undervisere en god faglig ballast og teoretisk platform at planlægge undervisning ud fra. En teoretisk udgivelse, som gør de pædagogiske tænkere nærværende i egen undervisningspraksis«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
»[…] konkrete og pragmatiske løsningsforslag til fri udfoldelse i de læringsrum, en kompetent underviser må agere i. Læg dertil indsigtsfuld snak.«
Alf Gørup Theilgaard, lektor i dansk og billedkunst
»Jeg kan varmt anbefale denne bog til alle der interesserer sig for den elektriske spænding mellem undervisningens teori- og praksisdimension. Bogen er en præcis indføring i styrker og svagheder ved Piaget, Vygotsky, Hattie og Biesta samt nutidige undervisningsmetoder«.
Lektionen.dk
»'Al den snak om læring' er en bog, der fortjener rigtig megen snak, for eksempel på læreruddannelsen«.
Folkeskolen
»Overordnet set er bogen et must for undervisere, der gør sig refleksioner over egen undervisning. Becks læringsteoretiske position er grundigt underbygget og det afsluttende kapitel om læringsrum i undervisningen fungerer som en øjenåbner selv for den garvede underviser«.
Paedagogen.dk
5 stjerner - ★★★★★
»Kort sagt kan bogen varmt anbefales til alle, der gerne vil forstå nogle af det 20. Århundredes vigtigste læringsteorier- og diskussioner, foruden deres indflydelse på nutiden.
Filosofiske Anmeldelser
Antal sider: 238
ISBN: 9788771188042
Udgave, år: 1, 2017
Oplag, år: 2, 2019
Udgivelse: 19-10-2017
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 6111