Danmarks kulturmøder med Mellemøsten
– fra vikingetiden til krigen mod terrorNår to kulturer møder hinanden, opstår der ofte helt nye forbindelser, udvekslinger af varer og levevis. Men hvordan sker det? Hvem får lov at tage æren for dem? Hvornår er et kulturmøde positivt, og hvornår er det negativt?
I Danmarks kulturmøder med Mellemøsten gennemgår forfatteren en række af de møder, danskerne har haft med befolkningerne i Mellemøsten over en 1.000-årig periode.
Blandt bogens mange eksempler er vikingernes møde med Byzans, oplysningstidens fokus på Mellemøstens videnskab og tidens stereotyper om de ‘orientalske’ folk, guldalderens fascination af ‘muhammedanerne’, 1970’ernes gæstearbejdere, tiden efter 11. september 2001 og Muhammed-krisen.
Bogen indfører eleverne i diskursanalysens metoder og spørger, hvorfor alle kulturmøder finder sted ud fra mere eller mindre indgroede forestillinger om ‘den anden’. Med udgangspunkt i tidligere perioders fascination af ‘det orientalske’ og visse orientalske elementers sammensmeltning med ‘det danske’, viser bogens ni kapitler, at ‘kulturer’ og møderne mellem dem ikke er så lette at definere, som man måske skulle tro.
»[…] bogen har en række gode elementer, som bestemt bør roses. Der er gode sammenfatninger af enkelte kapitler, der er forslag til videre læsning om emnet, og der er en meget omfattende litteraturliste – dejligt! […] Endelig er der en række forslag til aktiviteter og øvelser, der generelt er fornuftige og brugbare […]«
Jakob Sørensen, Gymnasieskolen, oktober 2022
Antal sider: 223
ISBN: 9788772163925
Udgave, år: 1, 2022
Oplag, år: 1, 2022
Udgivelse: 01-08-2022
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 7000