Hvordan er bogprocessen for dig som forfatter?
Kontakt til forlaget
Første trin er at kontakte os med din bogide eller dit manuskript. Vi har som mål at kvittere for alle henvendelser inden for en uge. Inden for en måneds tid får du at vide, om vi vil tage din ide med videre på et redaktionsmøde, om vi vil antage den på stedet eller sige nej tak til udgivelse.
Kontrakt
Når vi har antaget din bogide/dit manuskript er næste trin kontraktskrivningen. Du får tilsendt et udkast til kontrakt, og i dialog forhandler vi os frem til en kontrakt, som vi alle kan stå inde for. Kontrakten fortæller bl.a., hvad du kan forvente i forskud, i royalty for salget af både fysiske og digitale udgivelser, om din og forlagets deadlines.
Redaktion
Muligvis har du forhandlet kontrakten med den person, der bliver din redaktør, men det kan også være, at du først efter kontraktunderskrivelse får tildelt en redaktør. Det er redaktøren, som du skal sparre med om indholdet i din bog, og det er redaktøren, der fungerer som projektleder under hele processen. Kort sagt: Din redaktør er din primære kontaktperson på forlaget.
Undervejs i redaktionen vil redaktøren også præsentere dig for en produktionsplan over de forskelle led i produktionen.
Layout
Når du og din redaktør er enige om, at manuskriptet er udgivelsesklart, går det videre til vores grafiske afdeling. Her bliver der tilkoblet en grafiker, som står for layout af indholdet og ofte også omslaget. I enkelte tilfælde kan der være to forskellige grafikere på en opgave, en til indholdslayout og en til omslagslayout.
Afhængig af omfanget af layout i din bog kan det være, at du skal holde et layoutmøde med din redaktør og grafikeren for at diskutere dine ideer til layoutet.
Korrektur
Efter layout går bogen til korrektur. Det betyder, at en professionel korrekturlæser læser bogen igennem for fejl, og at du som forfatter også får et print af bogen til et sidste gennemsyn inden tryk. I korrekturen kan du kun rette faktuelle fejl, stave- og slåfejl samt layoutfejl. Det er altså ikke muligt at flytte rundt på tekst eller at skrive helt ny tekst til. Her er en vejledning til korrekturtegn og at læse korrektur.
KS (Kvalitetssikring)
Når korrekturen er 'læst ind' i manuskriptet, går bogen videre til KS. KS står for kvalitetssikring og er en helt særlig proces, vi har indført i Forlagshuset Frydenlund. KS betyder, at en medarbejder på forlaget, der ikke har hidtil ikke har haft noget med bogen at gøre, skimmer den igennem for at tjekke eventuelle fejl i indholdsfortegnelse, overskrifter, figur- og billedtekster m.m. Vi har indført denne kvalitetssikring for at minimere det antal fejl, man desværre ofte oplever i færdigtrykte bøger.
Tryk
Når de sidste småfejl er rettet til, er bogen klar til tryk. Vi uploader de digitale filer af bogen til trykkeriet. Vi trykker primært hos trykkerier i Danmark, Baltikum og Polen.
Omslagslayout
Det er meget forskelligt fra bog til bog, hvornår forsiden og omslaget layoutes. På de skønlitterære bøger sker det ofte meget tidligt i processen, nogle gange før manuskriptet er skrevet færdig, for de faglitterære bøger sker det ofte først, når indholdet af bogen er sendt til korrektur eller til tryk.
Du, din redaktør og grafikeren taler om, hvordan forsiden skal se ud. Vi hører også vores salgs- og presseafdeling, om de mener, en forside er 'salgbar'. Vi lytter altid til dine input og efterlever dem så vidt muligt, men i sidste ende er det forsidens salgspotentiale, der er afgørende for, hvordan den kommer til at se ud.
Markedsføring
På et tidspunkt i processen – det er forskelligt afhængig af type af bog – vil du sammen med vores presse- og salgsafdeling lægge en markedsføringsplan. Her aftaler I endelig udgivelsesdato, om udarbejdelse af pressemeddelelse, anmelderliste, salgsinitiativer m.m.
På vores månedlige marketingmøder koordinerer pressemedarbejderne med salgsafdelingen om alle aktuelle titler, og de særlige initiativer, der skal laves for lige netop din bog.
Jo mere du selv kan hjælpe, f.eks. ved brug af dit netværk, desto bedre muligheder får din bog. Har du f.eks. udgivet en fagbog, vil det være oplagt, at vi i fællesskab kontakter relevante nøglepersoner inden for området. Det kan være uddannelsesledere på uddannelser, mennesker du har været i kontakt med under bogskrivningen eller folk, der sidder i relevante stillinger rundtom i landet og kan hjælpe med at sprede budskabet om bogen.
Udgivelse
Når udgivelsesdagen oprinder, kan du regne med, at vi har gjort følgende:
- Dine frieksemplarer er sendt til dig – eller er på vej med posten.
- Alle anmeldereksemplarer er sendt ud.
- Bogen er oprettet i boghandlernes datasystem og på vores egen hjemmeside.
- Vi har kontaktet relevante forhandlere om din bog.
- Vi sidder klar til at følge op på de forskellige henvendelser og de ideer, der kommer fra dig.
Det er også omkring udgivelsesdagen, at du bør tilmelde dig biblioteksafgiften, så du kan få bibliotekspenge. Læs her, hvordan du gør.
Og herefter ...
Størstedelen af presse- og salgsindsatsen vil foregå i ugerne op til og lige efter, at din bog er udkommet. Men det betyder ikke, at vi glemmer bogen – eller dig.
I de efterfølgende måneder vil vi løbende holde øje med gode muligheder for at promovere din bog i pressen, i boghandlerne og via andre forhandlere. Har du selv en god ide, vi skal gribe fat i, må du ikke tøve med at kontakte os.
Passer din bog ind i temaet til en bestemt messe, f.eks. Historiske Dage eller Krimimessen, vil vi også forsøge at skaffe dig en sceneplads disse steder, så du kan fortælle om bogen.
Holder du foredrag, workshops el.lign., vil vi gerne hjælpe med at producere bogmærker, postkort eller andet, som du kan uddele, ligesom du altid kan få en stak af dine bøger at sælge af.
Henover året kan det også være, at din bog kommer med i annoncer i dagspressen, i boghandlernes julekataloger m.m. Det afhænger dog altid af bogens tema – og om boghandlerne vil have bogen med i deres katalog. For det bestemmer vi desværre ikke selv.
Uanset hvad handler det om samarbejde. Jo mere, du hjælper os, desto bedre kan vi sælge din bog.