Livshistoriefortællinger
– nøglen til livetBogen handler om livshistoriefortælling som metode i psykosocialt rehabiliteringsarbejde. Metoden sætter fokus på og skaber sammenhæng i et menneskes samlede liv. Den syge ses som et helt menneske, hvor den dominerende fortælling ikke primært omhandler sygdom.
Fortællearbejdet kan hjælpe videre i en recoveryproces og være med til at bryde en sygdomsfortælling, som ellers let kan blive den dominerende selvopfattelse hos mennesker, der på grund af deres sindslidelse er i langvarig kontakt med behandlingssystemer og sociale tilbud.
Bogen rummer en række konkrete eksempler på anvendelse af livshistoriefortælling som metode og det udbytte, som fortællingen har haft for både brugere og medarbejdere.
Det er en lettilgængelig og praksisorienteret bog om metoden. Bogen indeholder ni kapitler med fokus på praksiserfaringer fra forskellige målgrupper og forskellige fokusområder. Hertil kommer fire kapitler om teori og etik, og hvordan man kan komme i gang med brug af livshistoriefortælling. Bogen henvender sig både til fagfolk og studerende inden for de sociale og sundhedsfaglige områder. Det være sig pædagoger, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, psykologer, ergoterapeuter og socialrådgivere, men bogen er også velegnet til brugere og pårørende.
»Ja tak! Endelig en bog, der på en tilgængelig og praksisorienteret måde beskriver metoden omkring Livshistoriefortællinger«.
Dorthe Mundbjeg, udviklingssygeplejerske
»Med sine gennemarbejdede og logisk opbyggede kapitler udgør bogen et inspirerende opslagsværk i mit job. Især er jeg inspireret af kapitel 10, der gør opmærksom på, at man ved at rette sit fokus et andet sted hen kan skabe ændringer der, hvor man oprindeligt søgte at skabe ændringer. Bogen får helt sikkert en plads i forreste række i min bogreol på jobbet«.
Karin Flø, socialrådgiver, cand.soc. i socialt arbejde
»Det har været en berigende oplevelse at læse denne lille bog om livshistoriefortællinger, jeg vil helt sikkert
anbefale den til mine studerende«.
Lene Qvortrup, underviser på UCC.
»Bogens intention er at videreformidle viden om livshistoriefortællinger som konkret metode […] Det gør bogen smukt, inspirerende og overbevisende«.
Psykolog Nyt
»En af bogens styrker er det vedholdende fokus på det eksistentielle, narrative og interaktionistiske, det at man er sammen, viser ægte interesse, er nærværende, udvikler tillid og håb, det at den professionelle ikke har en dagsorden for mødet med den anden, fortælleren har magten til at definere, hvad der skal tales om«.
Sygeplejersken
»Med sine godt 180 sider viser bogen, at man med de rette erfaringer i rygsækken og et langt engagement i sagen kan formidle væsentlig viden på en tilgængelig og inspirerende måde«.
Tidsskrift for Socialpædagogik
»Styrken ved netop denne bog er dens systematiserede formidling af erfaringer og kobling til psykosocial rehabiliterings teori- og praksisunivers på en interessant og let tilgængelig måde. […] Som studiebog – f.eks. i den nye pædagoguddannelse med fokus på kompetencer og praksisnær undervisning – er bogen godt nyt for studerende i specialiseringen indenfor social- og specialpædagogik. Også i modulet professionsviden og forskning repræsenterer bogen en relevant genre: et bottom-up-perspektiv på forholdet mellem forskning og praksis, hvor professionelles og borgeres erfaringer er vigtige kilder til dokumentation og refleksion i en forskningsbaseret uddannelse og praksis«.
Gjallerhorn
Antal sider: 182
ISBN: 9788771183511
Udgave, år: 1, 2014
Oplag, år: 1, 2014
Udgivelse: 30-06-2014
Indbinding: Hæftet
Best.nr.: 10807