Undervejs til Lykke-Per
– introduktion, baggrund og perspektiv til Pontoppidans mesterværk – som bog og filmHenrik Pontoppidans roman Lykke-Per er et af dansk litteraturs største værker og del af Kulturministeriets kulturkanon. Den søgende, utålmodige Per Sidenius er en karaktertype, der har udfordret læserne gennem mere end hundrede år. Bogen her går bag om mesterværket.
Henrik Pontoppidan lod sig inspirere til karaktertegningen af blandt andet folkeeventyr og romantisk litteratur, og på typisk pontoppidansk vis stiller han spørgsmålet om, hvad ’lykke’ egentlig er. Det sker gennem romanens handling, der slutter med at placere Per i ødemarken i Thy.
Bogen samler trådene i Lykke-Per-motivet og fører det ind i nutiden. Først og fremmest undersøger den Bille Augusts filmatisering fra 2018, men den går også på jagt efter moderne udgaver af Lykke-Per i reality shows som ’Løvens Hule’ og ’Alene i Vildmarken’.
Undervejs til Lykke-Per leverer både introduktion, baggrund og perspektiv til Pontoppidans mesterværk. Bogen indeholder bl.a. følgende kapitler:
- Henrik Pontoppidan og Lykke-Per
- Det magiske moment. Det sande øjeblik
- Lykke-Per i Løvens Hule
- Lykke-Per alene i vildmarken
- Henrik Pontoppidans liv og værk
- Bille Augusts film
Undervejs til Lykke-Per kan læses af alle med interesse for Pontoppidans storværk. Den er især velegnet til brug i gymnasiets danskundervisning, hvor den vil give eleverne en dybere indsigt i værket.
»Det er oplagt og interessant at diskutere lykkebegrebet, som er meget oppe i tidens samfundsvidenskab, og forfatterne viser den litteraturhistoriske dybde i figuren Lykke-Per […] et uhyre vellykket greb at inddrage realityprogrammer som ’Løvens hule’ og ’Alene i vildmarken’«.
Kristeligt Dagblad
4 stjerner - ★★★★
»[…] har givet mig blod på tanden til at komme i gang med det store værk.«
Et bogunivers
5 stjerner - ★★★★★
»[bogen] breder ud og sætter sammen med let hånd. Generelt er jeg glad for forfatternes forsøg på at hooke romanen Lykke-Per og dens centrale karakterer op med alle mulige netværk, gamle såvel som samtidige – og dermed række tekst og figurer videre ind i fremtiden. Som et spøjst og generøst idekatalog med collagepræg skal bogen hermed være anbefalet enhver der har lyst til at se en af dansk litteraturs bedste romaner nogensinde sat i forbindelse med især filmatiseringen, men derudover også malerier, popsangere, tv-programmer, andre forfattere, lykke-begrebet, Svend Brinkmann, folkeviser, Kingo, Steffen Brandt og et par forskere eller tre.«
Jon Helt Haarder, Henrik Pontoppidan Selskabet
»Gaven til gymnasielæreren er her!
Mangler du input, inspiration eller nye øjne på Lykke-Per, så er dette bogen. […] To eminente forfattere, som kan deres stof, formår på en forståelig og letlæselig måde at skabe nyt fokus på en gammel roman. […]
For mig selv oplevede jeg Lykke-Per i et nyt lys, og det er netop pointen ved denne bog: At ældre litteratur absolut er relevant stadig, og med nye øjne og andre indfaldsvinkler er den inspirerende, tankevækkende og interessant selv i dag.«
Mette Ryberg Nielsen, overlærer
»Bogen er egentlig en lærebog til ungdomsuddannelserne, men den er en skatkiste for udskolingslæreren, der vil undervise i Pontoppidans forfatterskab. Ikke mindst fordi den modigt går i dybden med filmatiseringen som en forlængelse af de(n) trykte udgave(r) af Lykke-Per, og sætter bogens hovedtemaer i spænd med nutidig populærkultur.«
Katja Gottlieb, Dansk, Medlemsblad for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion, marts 2023 #1
»Udover det værdifulde i den form for menneskeanalyser indeholder bogen som nævnt fortællingen om tilblivelsen af den store film, der har forført os med udtryk, ord, sansning og musik, som ifølge bogen indgår i filmens dramaturgiske opbygning.«
Bogsyn, 12. maj 2021
Antal sider: 176
ISBN: 9788772163383
Udgave, år: 1, 2021
Oplag, år: 1, 2021
Udgivelse: 29-04-2021
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 14545